Hirdetés

Felerősödhet a nacionalista retorika

A kormányátalakítást követően az RMDSZ nem lesz tagja a következő kabinetnek. A PNL és a PSD alkotta koalíció kedden késő este iktatta a kormányprogramot és a Ciolacu-kabinetbe javasolt miniszterjelöltek névsorát a szenátus és a képviselőház összevont házbizottságánál. A listán nem szerepeltek a szövetség jelöltjei, így borítékolható, hogy a magyarság érdekvédelmi képviselete ellenzékbe vonul.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 7 perc
Felerősödhet a nacionalista retorika
Helyi elöljárókkal Csíkszentdomokoson. Leköszönő miniszterek Fotó: Tánczos Barna/Fb

A kilátásokról, további lehetőségekről lapunk megkeresésére Hajdu Gábor, Csíkszék parlamenti képviselője elmondta: Lezárult egy másfél-két hónapos folyamat, és evidenssé vált, hogy a PNL-PSD alkotta koalíciós társaink nem akarják az RMDSZ-t partnerként a kormányzásban maguk mellett tartani. Arra, hogy az RMDSZ kormányon maradjon, már nincs reális esély, ami nagyon nagy veszteség, mert a kormányzásunk nemcsak a három miniszterről szólt, hanem a magyar közösségről, valamint a 200 köztisztviselőről, ami az RMDSZ kormányzati erejét jelentette. Hajdu megjegyezte: az RMDSZ számolt a jelenlegi lehetőséggel, ez nem érte váratlanul a szövetséget, viszont „a kormányzati szerepvállalással alapvető célkitűzésünk az volt, hogy érvényesítsük a magyar közösség érdekeit, ezért az utolsó percig folytak a tárgyalások”. Az RMDSZ szerepvállalása a kormányban nemcsak a kisebbségi jogvédelem szempontjából volt fontos, hanem az országban zajló demokratizálódási folyamatokban is sarkalatos volt, mert amíg ott jelen volt az RMDSZ, az garanciát jelentett a minőségi működéshez. Viszont már vannak jelei annak, hogy egy újfajta „modus operandi” veszi kezdetét. Hamarosan választási év következik, amikor mindig magasra emelkedik a nacionalista retorika. „Amennyiben kormányon maradtunk volna, a koalíciós társak esetében ez csillapította volna a magyarellenes retorikát. Most attól lehet tartani, hogy ez el fog szaladni, ami egy kényes periódus lesz. A kampányban egymásra fognak licitálni a kisebbségi veszéllyel. Ez eddig is érzékeny téma volt, főleg az orosz–ukrán háború árnyékában és a feszült geopolitikai helyzetben. Az RMDSZ, mint kiegyensúlyozó tényező most nem fog részt venni a kormányzásban. Az RMDSZ most ellenzéki erő lesz, de a párt megfelelő kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy a magyarság számára fontos dolgokat képviselve érvényesítsük a közösség érdekeit” – fejtette ki gondolatait Hajdu Gábor

Megtorpanó reformok

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy gondolja, hogy az RMDSZ miniszterei a legjobban teljesítettek ebben a kormányban, és örvend annak, hogy ezáltal is be tudták bizonyítani, hogy a politikai érettség, a tapasztalat, az együttműködés mindig meghozza az eredményeket. A megyeelnök lapunk érdeklődésére kifejtette: Romániában a politikai rendszer még mindig nagyon fragmentált, szinte évente vannak kormányválságok, kormányváltások, a pozícióharc totálisan áthatja a politikai gondolkodásmódot. A jelenlegi helyzetben bár az európai pénzek jelentős része lehívásra került, és előszerződések aláírása is megtörtént, de itt sérülések fognak történni. Az országban elkezdett különböző reformok, például a közigazgatás ügyében, sajnos meg fognak torpanni – jegyezte meg Borboly Csaba.

A közösség érdeke 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nem látja annak esélyét, hogy az eddigi koalíciós partnerekkel együtt tovább tudják folytatni. A szövetség honlapján megjelent nyilatkozatban Kelemen kifejtette: „bármennyire is kompromisszumkészek voltunk, bármennyire is próbáltunk megoldást keresni, már nem látom annak az esélyét, hogy együtt tovább tudjuk folytatni. A két és fél éves mandátum, amit a koalícióban, illetve a kormányban eltöltöttünk a minisztériumok élén, azt mutatták, hogy szakszerűen, felelősségteljesen végeztük a munkánkat és eredményesen. A legeslegfontosabb, hogy a választóink elé egyenes gerinccel tudjunk állni. Tudják azt, hogy mi kompromisszumkészek vagyunk, de nem vagyunk senkinek a lábtörlője, tudják azt, ha valamit mondunk, azt betartjuk, tudják azt, hogy a közösség érdeke mindenekelőtt” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. 
Novák Károly Eduárd leköszönő sportminiszter közösségi oldalán vészjósló rövid üzenettel búcsúzik tisztségétől. Kedden este megjelent szűkszavú bejegyzésében így fogalmazott: RIP sportul ro­mâ­nesc, vagyis Nyugodjon békében a román sport. Próbáltuk elérni az RMDSZ leköszönő minisztereit, viszont lapzártánkig nem válaszoltak. A szövetség tájékoztatott, hogy a mai nap folyamán sajtótájékoztatón fognak beszámolni a mandátumuk alatt elért eredményekről. 

Nem fognak bizalmat szavazni

Az RMDSZ nem fogja támogatni az új kormány beiktatását a parlamenti szavazáson – jelentette be tegnap Cseke Attila. A leköszönő fejlesztési miniszter sajtótájékoztatóján elmondta, „érdekes” helyzet lenne, ha az RMDSZ támogatná a kormányt, miután „kitették” a koalícióból. Hozzátette ugyanakkor, hogy az RMDSZ által helyesnek tartott, az ország és a helyi közösségek számára előnyös döntéseket természetesen támogatni fogják a parlamentben. A szenátor azt is elmondta, hogy az új kormány miniszterjelöltjeinek szakbizottsági meghallgatásain az RMDSZ-es törvényhozók esetenként támogatták szavazatukkal a jelöltet, főleg azokat, akik közismerten jó szakmai eredményeket tudnak felmutatni. Cseke közlése szerint az RMDSZ-es miniszterek távozásával a szövetség államtitkárai is távoznak a kormányból. Úgy vélekedett, hogy a kormányváltásnak az eredeti megállapodás alapján kellett volna megtörténnie; márpedig ez az egyezség nem érintette az RMDSZ által vezetett minisztériumokat. Kifejtette, az RMDSZ megérti, hogy a politikában szükség van kompromisszumra és rugalmasságra, de a szövetség „nem hajthat fejet” minden döntés előtt.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!