Hirdetés

Házhely van, villany nincs

Immár húsz éve adott a lehetőség az önkormányzatok számára, hogy 35 évnél fiatalabb helyi lakók számára ingyenesen területet adjanak házépítés céljával. Hargita megyében eddig Borszék és Zetelaka indított ilyen programot, előbbi esetében már jó néhány ház felépült, Zeteváralján várhatóan 2-3 év múlva költözhetnek be az első lakók az ifjúsági lakóparkba.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 7 perc
Házhely van, villany nincs
Közművesített parcellákat igényelhetnek házépítésre Zetelakán a helyi fiatalok. Nekik áll a zászló Fotó: Hodgyai István

Egy 2003-as törvény lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy a 18 és 35 év közötti fiataloknak koncesszióba adjanak 250 és 500 négyzetméter közötti telket, amelyen építkezhetnek, és a telket ingyen használhatják mindaddig, amíg az épület áll. A fiatalok itthon való boldogulása érdekében Borszék városa már 2008-ban élt a törvény adta lehetőséggel, akkor 10 parcellát osztott ki az önkormányzat. Folytatva a programot, 2011-ben további 11, 2017-ben pedig 26 kérvényezőt részesítettek ilyen támogatásban. 

Az infrastruktúra hiányzik a folytatáshoz

A fürdőváros felső-borszéki részén biztosítottak építkezésre alkalmas területeket.

– Ezek egy részén már felépültek az ingatlanok, máshol még folyamatban van az építkezés – tudtuk meg Mik József polgármestertől.


Elmondta: még mindig érkeznek az igénylések a polgármesteri hivatalhoz, de egyelőre felfüggesztették a programot, mivel az infrastruktúra kiépítése nem teljes.

– Két éve folytatunk tárgyalásokat az áramszolgáltató vállalattal, hogy megvalósítsa az érintett övezet árammal való ellátását, legutóbb abban egyeztünk meg, hogy a több mint kétmillió lejes beruházás felét vállalja az önkormányzat, így remélhetőleg mihamarabb elkezdődhetnek a munkálatok – vázolta a jelenlegi helyzetet a borszéki elöljáró.


A telekigénylésnek több feltétele van: 35 év alatti személyek igényelhetik, emellett alapvető feltétel az is, hogy az igénylő legalább tíz éve állandó lakhellyel rendelkezzen az adott településen.

László F. Csaba
Már építkeznek Borszéken az ifjúsági telkeken

Tizenhat parcella Zeteváralján

Zetelaka községben 2017-ben született meg a gondolat, hogy ingyenes, építkezésre alkalmas telkekkel segítsék a fiatalok itthon maradását. Az elképzelést tettek követték, így az önkormányzat Zeteváralján, a megyei út mentén 1,22 hektáros területet vásárolt, amelyet felparcelláznak és úgy osztanak ki a fiatal családoknak. 
Nagy Attila, Zetelaka község polgármestere elmondta, a fiataloknak nagyon sok esetben az a legfőbb problémájuk, hogy nem rendelkeznek telekkönyvezett területtel, amelyre felépíthetnék otthonukat. A másik fő szempont, amely miatt a területvásárlás mellett döntött az önkormányzat, az volt, hogy megelőzze azt, hogy szanaszét, a településtől messzebb kezdjenek építkezni, hiszen az infrastruktúra szempontjából sokkal költségesebb. 

– Ez a két tényező győzött meg arról, hogy valamiféle megoldást kell találjunk a problémára. Nyugaton is hasonlóképpen történik a lakóparkok kialakítása, és mivel számunkra is adódott egy ilyen lehetőség, hogy egy 1,22 hektáros területet megvásároljunk, belevágtunk kísérleti jelleggel – közölte Nagy Attila polgármester.


Mint mondta, területrendezési tervet készítettek, 16 parcellára osztották a területet, amelyekre lakóházak épülhetnek a jövőben, illetve egy 22 áras telket fenntartanak egy közintézmény megépítésére. Mivel a tervek szerint fiatal családok népesítik majd be az új lakóparkot, ezért hosszú programmal működő óvoda kap helyet majd a területen – fűzte hozzá az elöljáró.
Megjegyezte, játszóteret is építenének a területen, ennek is a tervezése már folyamatban van, és ha minden az elképzelések szerint halad, akkor már a jövő év közepén át is adják majd. 

Az áramszolgáltatóra várnak

Nagy Attila polgármester el­mondta, tavaly számos köz­mű­vesítési beruházás is megvalósult a területen, elkészült többek között a víz- és szennyvízhálózat, va­la­mint az esővíz-elvezető rendszer, ugyanakkor a bekötőút kialakítása is elkezdődött, ennek a kövezése van hátra. Mindezek megvalósítására tavaly év elején 850 ezer lejt különített el a hivatal saját költségvetéséből, de külső támogatásokra is számítottak a megvalósulás érdekében.

– Ami nehézkesebb, az a villanyhálózat építése, de már erre is megtörtént a szerződéskötés. Annak függvényében, hogy mikor tudja a villamossági vállalat megvalósítani a munkát, tudjuk kiosztani a területeket építkezés céljából – fogalmazott az elöljáró. 


Nagy Attila elmondta, ezekhez a törvény által előírt kritériumokhoz – 35 évnél fiatalabb helyi lakos – saját feltételeket is rendelhet a helyi önkormányzat, amelyek alapján szelektálhatnak a majdani jelentkezők között. Hozzátette, a jövő év elején szeretnék elfogadni a kiosztáshoz szükséges saját kritériumrendszerüket is, amelyhez tanácshatározatra van szükség.

– Azt egyelőre nem tudjuk megítélni, hogy mekkora lesz a jelentkezés, hányan fognak igénylést benyújtani, de első körben szociális alapon és ingyenesen próbáljuk kiosztani a területeket a fiataloknak. Ha az igény kisebb lesz, mint ahány terület van, az is megtörténhet – bár ez még csak ötlet szintjén merült fel –, hogy a megmaradt területeket eladjuk. Fő célunk ugyanis, hogy minden terület gazdára találjon – fogalmazott.


A 16 terület közül első körben 14-et osztanak ki. Mint mondta, amint elkészül a területek villamosítása, elkezdődhet a kiosztás a pályázó fiataloknak, az igénylést követő egy éven belül kell benyújtsák a házuk megépítéséhez szükséges engedélyeket.

– Azért is döntöttünk úgy, hogy előbb elvégezzük a területrendezést és a közművesítést, hogy a fiataloknak nehogy a mi hibánkból ne adják meg az építkezéshez szükséges engedélyeket, ezzel is nehezítve tovább a dolgukat – jegyezte meg.


Hozzátette, ha minden a megfelelő ütemben halad, akkor 2-3 év múlva már megjelenhetnek az első há­zak a területen. A polgármester egyébként bízik a projekt sikerében, és reméli, a jövőben Zetelakára is átültethetik ezt a fiatalok támogatását célzó kísérleti projektet.
 

Tudósított: Boncina-Székely Szidónia, Hadnagy Éva

Kövessen a Facebookon!