Hirdetés

Hasznos kézikönyv készült szülőknek, ami segít megérteni, miért népszerűek a videójátékok a gyermekeik körében

Szülők számára készített kézikönyvet a biztonságos internethasználatról a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a GameStar magazin szerkesztőségével együttműködve.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Hasznos kézikönyv készült szülőknek, ami segít megérteni, miért népszerűek a videójátékok a gyermekeik körében
A gyermekek támogatása érdekében a szülőknek érdemes mielőbb megismerkedniük a videójátékokkal Fotó: pexels.com

Mint írták, a kiadvány a videójátékokkal játszó, azaz gamer gyermekek szüleinek szól, és egyebek mellett a korhatárajánlásokról, a képernyőidőről, a streamerekről, valamint a játék közben felmerülő rejtett költségekről ad tájékoztatást. „A biztonságosabb internet felé az első lépést a szülő teheti meg, ha beszélget gyermekével a témáról. Megtalálni a közös hangot, feltenni az első kérdést azonban nem könnyű feladat” – hangsúlyozza közleményében az NMHH, kiemelve, hogy

a gyermekek támogatása érdekében a szülőknek érdemes mielőbb megismerkedniük a videójátékok kultúrájával.

A hatóság ismertette a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületével (MEME) közösen végzett 2022-es kutatása eredményét is, amely szerint a gyerekek már óvodáskorban megismerkednek a videójátékokkal, és az online szórakozás szerepe várhatóan tovább erősödik a következő években.

 A kutatást idézve kitérnek arra, hogy a gyermekek kisiskolásként, 7-9 évesen veszik kezükbe az első játékkonzolokat, ekkor még viszonylag erős szülői felügyelet mellett. „A 6–11 évesek mindennapjaiban a gyermekfilmek és vicces videók mellett egyre nagyobb mértékben jelen vannak az online játékok, a lányoknál inkább öltöztetős, állatos, gondoskodásra épülők, a fiúknál pedig a Minecraft. A 10–15 évesek között a Minecraft mellett a legnépszerűbb játék a Fortnite” – ismerteti a gyermekek felhasználói szokásait az MTI az NMHH-ra hivatkozva.

Rögzítették: az NMHH elkötelezett a gyermekek védelme iránt, ezért a videójátékozással kapcsolatos beszélgetésekben is támogatni kívánja a szülőket. A biztonságos internet napján kiadott kézikönyv itt érhető el.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!