Három nő és három férfi

Kevés olyan film vagy sorozat van, amelyet második alkalommal is szó­­­­­ra­koztatónak találok. Óri­ási Jóbarátok- (Friends) rajongó vagyok, és talán ez az egyetlen sorozat, amelyet képes vagyok sokadik alkalommal is végignézni.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc
Három nő és három férfi
Fotó: wikipedia

Már rég nem tartom számon, hányszor láttam a részeit, mert az a legjobb benne, hogy mindig felfedezek valami újat, mindig más-más jeleneteken nevetek, és a szereplők is folyamatosan érdekességeket mutatnak meg magukból.
A sorozathoz való kötődésem évekkel ezelőttre vezethető vissza. Az egyik barátom többször idézett a sorozatból, elkezdett mesélni a jelenetekről, így engem is egyre inkább kezdett érdekelni. Nézni kezdtem, beszippantott, és azóta is a rabja vagyok. Az amerikai szituációs komédiának tíz évada van, az első epizód 1994-ben került adásba, az utolsó rész pedig 2004-ben. Megjelenésének évében a sorozat egy újító, haladó szellemű műsornak számított, számos aspektusával megelőzte a korát. Ma már abszolút időkapszulaként tekintünk a sorozatra. Van benne pár olyan jelenet, ami a pillanatnyi társadalmi, politikai környezetben nem állná meg a helyét, de vannak a sorozatnak olyan üzenetei, amelyek a mai nézőben is gondolatot ébresztenek a családi értékekről, a barátok szerepéről, a karrierről vagy épp a szerelemről. 
A sorozat középpontjában hat fiatal mindennapjait követhetjük nyomon, a húszas éveik megpróbáltatásaitól egészen a harmincas éveikben fellépő nehézségekig. Monica a gyerekkorában tapasztalt számos hátráltató tényező miatt maximalista, precíz felnőtté vált, aki már-már betegesen szereti kézben és rendben tartani maga körül a dolgokat. Chandler szarkasztikus humorral küzd meg a nehéz és kellemetlen helyzetekkel. Rachel romantikus és naiv karaktere is szimpatikus. A fiatal lány elhatározza, hogy megszabadul gazdag családja bankkártyáitól, és önerőből jut el a pincérszakmától odáig, hogy Ralph Lauren amerikai divattervező cégénél kezdjen el dolgozni. Phoebe egy másik szeretetteljes karakter, aki spirituálisan nyitott a világra. Ross az elkényeztetett „csodagyerek” tökéletes mintája. A sorozatban mások érzéseit gyakran semmibe véve, mindig a saját vágyait helyezi előtérbe. Talán az évek során Joey karakterét érte a legtöbb kritika. A többség csak a nőfaló, szexista férfit látja benne, aki színészként rengeteget foglalkozik a külsejével, és alámerül az egyéjszakás kalandok tengerében. Legbelül azonban nagyon érzékeny karakter, aki a testi vágyai mögé rejti, hogy valójában igazi lelki kapcsolódásra áhítozik. 
Számomra a képernyőn megjelenő hat szereplő sokkal több, mint egy egyszerű szituációs vígjáték. Nem tagadom, számtalanszor mennek a részek egymás után, csak háttérzajként szolgálva egy-egy otthoni tevékenységhez. De akkor is ezt a sorozatot nézem, amikor nap végén kimerülten esem be az ágyba, és nem akarok már semmire sem gondolni, helyette csak nevetnék egy jóízűt. A Jóbarátok kiváló arra, hogy szórakoztasson. Engem azonban a sztori mélyebb rétegei és a karakterek élettörténetei is érdekelnek. A Jóbarátok megtanít elfogadni önmagunkat és másokat, megmutatja, hogyan küzdenek meg a húszas éveikben járó fiatalok a pályaválasztással, karrierépítéssel, illetve azt, hogy a választott családunk, a barátaink mindig mellettünk állnak.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!