Hirdetés

„Háború, háború” – kiabálta pár piaci kofa Csíkszeredában a légvédelmi szirénapróba alatt

Meglehetősen nyugodtan fogadták Csíkszeredában a járókelők a szerda délelőtti országos riasztási gyakorlatot, amit a polgári védelem világnapja alkalmából rendeztek meg. A piacon pár kofa, erőltetett viccként, „háború, háború” bekiabálással igyekezett borzolni a kedélyeket.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 2 perc
„Háború, háború” – kiabálta pár piaci kofa Csíkszeredában a légvédelmi szirénapróba alatt
Légvédelmi sziréna. Ezek a gyakorlatok arra szolgálnak, hogy ellenőrizzék a lakossági riasztási eszközök működését Fotó: Veres Nándor

A Szirénák szerdája elnevezésű gyakorlatot Hargita megyében is megtartották, mind a hatvanhét településen. A légvédelmi szirénák délelőtt 10 és 11 óra között néhány percnyi megszakítással, többször is megszólaltak, azzal a céllal, hogy teszteljék és ellenőrizzék a polgári védelemmel kapcsolatos értesítő, figyelmeztető és riasztó rendszerek működését. 

A lakosságot előzőleg közleményben értesítette a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség. Felhívták a figyelmet, hogy a riasztási műszaki eszközök működésének időszakos tesztelése szükséges és hasznos. Ezek a gyakorlatok arra szolgálnak, hogy ellenőrizzék a lakossági riasztási eszközök működését, valamint hogy a helyi közigazgatási hatóságok folyamatosan felkészültek legyenek vészhelyzet esetére.

A szirénázás nem zavarta meg az emberek megszokott életét

Csíkszereda városában az ügyes-bajos dolgaikat intéző lakosság meglehetősen nyugodtan fogadta a szerda délelőtt hirtelen megszólaló, levegőbe hasító szirénázást. Többen nézelődtek a hangok irányában, de a pánik jelét senki sem mutatta, mindenkiben azonnal tudatosult, hogy gyakorlatról van szó, így az élet a megszokott kerékvágásban zajlott tovább.

A megyeszékhely központi piacának környékén néhány kofa ugyan próbálta erőltetett viccként a „háború, háború” bekiabálással borzolni a kedélyeket, de nem volt jelentősebb foganatja.

Néhány vásárló egymás között – talán a kofák hangulatkeltésére reagálva – megjegyezte, hogy most „melyik pincébe szaladjanak”. Egyikük tudni vélte, hogy a megyeháza alatt van menedék, ha szükséges.

A riasztás hangja egyébként – annak ellenére, hogy az utcán járva eléggé fülsiketítően hangzott – a zárt terekbe már nehezen szűrődött be. Több üzlethelyiség eladója nem is hallotta a gyakorlatot. A vásárlóktól értesülve, hogy mi zajlik, egyikőjük meg is jegyezte: nem érünk mi rá ilyenekkel foglalkozni.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!