Hirdetés

Ha jövő héten nem ér véget a sztrájk, számolni kell az országos vizsgák átütemezésével

Ha jövő héten nem ér véget a tanügyi alkalmazottak általános sztrájkja, számolni kell az országos vizsgák átütemezésének lehetőségével – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Ha jövő héten nem ér véget a sztrájk, számolni kell az országos vizsgák átütemezésével
Illusztráció Fotó: Hodgyai István

Az Agepres hírügynökség beszámolója szerint Ligia Deca elmondta, eddig nem kellett módosítani a nyolcadikosok országos képességfelmérő vizsgája és az érettségi ütemtervén, de meghosszabbították június 9-éig a diákok tanulmányi helyzetének lezárását és az érettségire való iratkozás időszakát. „Június 12-én kezdődik az érettségi, június 19-én pedig a képességfelmérő vizsga, de

ahhoz, hogy tartani tudjuk magunkat az eredeti ütemtervhez, hogy biztosítsuk a kiszámíthatóságot és a jó vizsgakörülményeket, jövő héttől mindenkinek vissza kellene térnie az osztálytermekbe.

Ha ez nem fog megtörténni, fontolóra kell venni a vizsgákra való feliratkozási időszak és a tanulmányi helyzet lezárásának meghosszabbítását és az országos vizsgák átütemezését” – szögezte le.

A tárcavezető megjegyezte, hogy 183 ezer tanuló készül a képességfelmérő vizsgára és hozzávetőlegesen 142 ezren az érettségire. „Ennek a több százezer tanulónak az érdekében újra kell kezdeni a tanítást” – fogalmazott.

Deca hozzátette,

június 9-éig kiderül, hogy lehet-e tartani a vizsgák jelenlegi menetrendjét.

Mint mondta, ha módosítani is kell az időpontokon, első körben csak a június 12-én kezdődő kompetenciavizsgákat ütemeznék át. „A vizsgák eltörléséről nem lehet szó. Minden nyolcadik osztályt vagy középiskolát végző diáknak lehetősége lesz vizsgázni” – mutatott rá az oktatási miniszter.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!