Hirdetés

Ha elhúzódik a tanárok sztrájkja, meghosszabbítják a tanévet

Ligia Deca oktatási miniszter azt ígérte hétfőn, hogy egyetlen tanuló tanulmányi helyzete sem marad lezáratlanul, és az összes nyolcadikos, illetve végzős diáknak lehetősége lesz vizsgázni. Hozzátette azt is, hogy a tanügyi sztrájk elhúzódása esetén lehetőség van a tanév meghosszabbítására és a vizsgák halasztására is.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ha elhúzódik a tanárok sztrájkja, meghosszabbítják a tanévet
Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a tárcavezető elmondta, egyelőre csak a hatodik osztályosok képességfelmérő vizsgáját halasztották el, a helyzet egyelőre nem indokolja a többi vizsga menetrendjének megváltoztatását.

Egyelőre marad az országos vizsgák menetrendje – jelentette ki Deca.

Emlékeztetett arra, hogy hétfőn megkezdődött a beiratkozás az érettségire. Erre június 7-éig van lehetőség, és ahol „létezik az ehhez szükséges humán erőforrás”, ott már zajlanak is a beiratkozások – mondta a tanügyminiszter, miután Marius Budăi munkaügyi miniszterrel közösen tárgyalt a tanügyi szakszervezetek képviselőivel. Azt is elmondta, hogy

a tizenkettedikesek és tizenharmadikosok tanulmányi helyzetét június másodikáig kell lezárni, de szükség esetén ez a határidő kitolható.

Deca szerint mindenki azt akarja, hogy véget érjen a tanügyi sztrájk, és a gyerekek visszatérjenek az iskolába.

– Egyértelmű, hogy

ha a konfliktus elhúzódik, amit mi nem szeretnénk, lehetőség van a tanév meghosszabbítására és a felmérések menetrendjének módosítására.

Egyetlen tanuló sem lesz olyan helyzetben, hogy nem vizsgázhat le az általános iskola vagy a középiskola végeztével – jelentette ki a miniszter.

Deca ugyanakkor üzent a tanároknak is.

– Azt üzenem a tanároknak, hogy tiszteljük őket, velük vagyunk. Szeretnénk, ha hivatásuknak és szükségleteiknek megfelelő javadalmazást kapnának a munkájukért, és mi, az Oktatási Minisztérium mellettük vagyunk – fogalmazott a tárcavezető. Kifejtette: a kormány erőfeszítéseket tesz azért, hogy a diákok és a tanárok mielőbb visszatérhessenek a tantermekbe, és meggyőződése, hogy a pedagógusok is ezt akarják. Emlékeztetett arra is, hogy az Országos Helyreállítási Terv révén több mint egymilliárd eurót fordítanak a tantermek, iskolai laboratóriumok korszerűsítésére, az egyetemek digitalizálására. – Meggyőződésünk, hogy az új tanév és az új egyetemi év teljesen más alapokon indul majd, talán a bérezés terén is – fogalmazott Deca. A szakszervezetek követeléseiről kijelentette: a kormány meg fogja vizsgálni azok költségvetési vonzatait, majd ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!