Hirdetés

Gyümölcsöt is kapnak a diákok

Aláírták az újratárgyalt szerződéseket a beszállítókkal Hargita megyében az iskolai tej-kifli programban, így ettől a héttől minden Hargita megyei tanintézetben elkezdődik a tejtermékek, péktermékek és gyümölcsök beszállítása. A korábban megkötött keretszerződés 2023-ig érvényben van, ám az árváltozásokhoz igazították a pénzösszegeket.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc
Gyümölcsöt is kapnak a diákok
Fotó: freepik.com Fotó: freepik.com

Megkaphatják a pék- és tejterméket az iskolások Hargita megyében, miután múlt héten a programot koordináló Hargita Megye Tanácsa elnöke aláírta a szerződést a beszállítókkal. Borboly Csaba elmondta, azzal, hogy több kistérségre osztották a közbeszerzést, a helyi kisvállalkozásoknak is szerettek volna esélyt biztosítani.
– Egy egész megyét lefödni nehéz, viszont ha kistérségekre bontva szervezzük meg a programot, úgy vállalni tudják a jó minőségű termékek kiszállítását időben. Még emlékezhetünk, milyen problémákkal szembesültünk, amikor más megyéből jelentkezett cég a péktermékek szállítására – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
A tejtermékek beszállítását a Gordon Prod Kft. és a Lactis Kft. biztosítja. Utóbbi Székely­ud­varhelyre, Szentegyházára, Kápol­násfalura, Fenyédre, Má­ré­fal­vára, Székelyvarságra és Ze­te­lakára szállít, míg előbbi a fennmaradó Hargita megyei településekre. A péktermékeket a Harmopan Rt. és a Fagul Impex Kft. biztosítja. Utóbbi Borszékre, Hollósarkára, Gyergyóhollóra, Gyer­gyó­töl­gyes­re, Bélborba, Ma­ros­hévízre, Galócásra, Sa­la­más­ra, Gyergyóvárhegyre, Gyer­gyó­szent­mik­lós­ra, Dit­róba, Gyer­gyó­re­metére, Gyer­gyó­szár­hegy­re és Orotvára szállít, a Har­mopan Rt. pedig a fennmaradó tanintézetekbe. A gyümölcsök szállítását a Fagul Impex Kft. és az Ama Fruct Kft. biztosítja.
A megyei tanács elnöke emlékeztetett arra, hogy korábban módosító javaslatokat is megfogalmaztak a programmal kapcsolatban a törvényhozóknak. Hargita Megye Tanácsa akkor azt javasolta, hogy a helyi önkormányzatok is köthessenek szerződést a helyi beszállítókkal, és erre azóta már van lehetőség. Mindezek mellett a megyei tanács javasolta, hogy a közbeszerzéseken ne a legkisebb ár-érték arány legyen a meghatározó, szerződésbontás esetén pedig a közbeszerzési procedúra megismétlése helyett a második ajánlattevővel köthessenek szerződést.
A melegétel-program jelenleg kísérleti jelleggel működik, ennek közbeszerzését viszont a helyi önkormányzatoknak kell megszervezniük, és a programot is nekik kell lebonyolítaniuk. Ebben Hargita Megye Tanácsa a településeknek szánt hatszázalékos adóvisszaosztással tud támogatást nyújtani, ha van rá igény.
Ha hiányosságokat észlelnek a termékek beszállításánál vagy annak minőségében, jelezhetik az info@hargitamegye.ro címen és a következő intézményeknél: Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, tel.: 0266–311702, e-mail: reclamatii.harghita@anpc.ro; Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, telefon: 0266–211609, e-mail: office-harghita@ansvsa.ro; Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, telefon: 0266–324483, dspj.harghita@aspharghita.ro.

Kövessen a Facebookon!