Hirdetés

Gyümölcs és zöldség, pohárban

Természetes és minőségi alapanyagokból készít gyümölcs- és zöldségleveket a tekerőpataki házaspár, Csibi Kinga és Csibi Elemér.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 4 perc
Gyümölcs és zöldség, pohárban
Fotó: Fórika Dóra

Kertjükben az almafák bőséges termést hoznak, de ribizlit, sütőtököt, céklát, répát, zellert és petrezselymet is termesztenek. Ezek a gyümölcsök és zöldségek kerülnek a présházba, egészséges ital készül belőlük. Vállalkozásuk indulásáról, munkafolyamatokról, a levek pozitív hatásairól kérdeztük Csibi Kingát.

A ködös időben is messziről feltűnik a ház kapujára kifüggesztett plakát: két sárga alma jelzi a lakóház udvarán található présház helyszínét. A látogatáskor, bár nem működtek a gépek, a műhelyben és udvarán így is látszott, hogy zajlik az élet, folyik a munka. Nagy rekeszekben álltak előkészítve a különböző gyümölcsök és zöldségek, megpucolva, felvágva, mind-mind emberi kezek által. Egyértelművé vált, hogy komoly munka előzi meg, amíg ezek zacskóba kerülnek a fogyasztók számára.

A kezdetek: céljuk maradandót alkotni

Csibi Kinga és Csibi Elemér vállalkozásának ötlete tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg.
– Szerettünk volna maradandót alkotni. Hatással voltak ránk a hírek és információk, amik arra buzdítanak, hogy ültess fát, mentsd meg a környezetet stb. Úgy gondoltuk, ha fát ültetünk, miért ne ültessünk olyan fát, ami termést hoz, ami pluszhozadékot ad, és fel tudjuk dolgozni úgy, hogy az jó legyen mindenkinek – számolt be a kezdetekről Kinga.
Kilenc éve telepítették a gyümölcsöst, elsősorban almafákkal indultak, később bővítették a kertjüket ribizlivel és zöldségekkel is, hogy kevert leveket készíthessenek. A gyümölcsös jelenleg hétszáz fából áll, négy éve hoz bőséges termést, amit saját maguk gyűjtenek be, készítenek elő a további folyamatokra.

Csibi Kinga archívumábó

A kerttől a késztermékig

A levek elkészítése már tavasszal elkezdődik, amikor elültetik a zöldségpalántákat, karbantartják a gyümölcsfákat. Amikor a kellő munka után beérik a termés, begyűjtik. Elsősorban tiszta, érett alapanyagokra van szükség. Kingáék nagyon figyelnek a minőségre, elmondták, hogy a lehullott almát nem használják fel, csak azt, amit kézzel szednek a fáról. Az alma egészben kerül a présbe. A további gyümölcs- és zöldségfélék pucolás, tisztítás és darabolás után mennek a műhely préselőgépezetébe. A kádas és magas nyomású mosás után halad az alapanyag egy zárt rendszeren keresztül a darálóba, majd a présbe, végül a pasztőrözőgépen keresztül fertőtlenített, csíramentes zacskóba kerül a végtermék. A préselésből visszamaradt pép, a héj, magvak és kipréselt rostok sem mennek kárba: állatok eledeleként szolgál, hisz ezek is vitaminban gazdagok.
Kinga hozzátette, az általuk termesztett gyümölcs és zöldség 90 százalékát feldolgozzák. Vállalkozásuk azoknak a termelőknek is szolgáltatás, akiknek többlettermésük van, de igény szerint bárkinek a terméséből készítenek leveket.

Csibi Kinga archívumábó

Tartósítószer-mentes termékek

A házaspár által készített gyümölcs- és zöldséglevek teljes mértékben tartósítószer-mentesek, pasztőrözés által őrzik meg minőségüket.
– A tartósítás hőkezeléssel történik, a pasztőrözés a leggyengébb, a legszelídebb, a legbarátságosabb mód. A préselésből származó lé pár másodperc alatt átmegy egy 80 fokra hevített csőrendszeren, onnan kerül a zacskóba. Ha optimális körülmények között tároljuk, négy-hat fokon, akkor egy, másfél évig is eláll. Ha a zacskót felbontjuk, egy hét, tíz nap alatt szükséges elfogyasztani, különben megromolhat – hívta fel a figyelmet ki Csibi Kinga. Hozzátette: termékeiket kisbabák is fogyaszthatják, már a hozzátáplálástól kezdve.

Változatos ízek, vitamindús levek

A gyümölcs- és zöldséglevek ízpalettája széles, sőt: mindig más. Az alap az alma, de ezt más gyümölcsökkel és zöldségekkel is keverik, hogy fokozzák az ízélményt. Így kerülhet az asztalra alma-répa-cékla, alma-sütőtök, alma-zeller és ehhez hasonló számos variáns. Csibi Kinga kiemelte, amint két gyümölcs íze sem egyforma, így a végtermék is változik. Ha csak házi terméseket préseltetünk, az sokkal ízletesebb, természetesebb, mintha az otthon termett almánkat lepréseltetnénk a szupermarketben vásárolt répával együtt. Egy biztos: receptekre nincs szabály. Bár az idők alatt folyamatos kísérleteket folytatott a házaspár, hogy a gyümölcsök milyen zöldségekkel passzolnak, a recepteket mindig a vásárlók ízlése és igénye formálja. Az általuk termelt zöldséget és gyümölcsöt felhasználva bármilyen igényt kiszolgálnak, de saját terményeinket is kevertethetjük a lébe.

Csibi Kinga archívumábó

A préselés során az italban maradnak a vitaminok és tápanyagok, a hőkezelést is éppen azért végzik olyan rövid ideig, hogy ezek ne vesszenek el.
Csibi Kinga számos pozitív hatását sorolta fel a leveknek. Az alma, répa és cékla levéből készült ital szívbarát, serkenti a vérkeringést, erősíti a szervezetet és védi a szívrohamtól. A tiszta céklalé növeli a sportteljesítményt, illetve daganatos betegek számára is pozitív hatást gyakorol vérképző hatása miatt. A feketeribizli-lé vagy ezzel kevert ital magas C-vitamin-tartalmával megelőzi a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, csökkenti a vérnyomást, méregtelenít és felfrissít. A fanyar ízű fekete berkenyét is felhasználják a levekhez, ugyanis gyulladáscsökkentő és gyomorvédő hatású, harcol a baktériumok és vírusok ellen, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, illetve segít annak kezelésében.

Kövessen a Facebookon!