Hirdetés

A Mikó-vár előtt emlékeztek meg a tizenhárom aradi vértanúról

Az aradi vértanúk emléknapján, hagyományosan a Mikó-vár előtti téren felállított arcképcsarnokhoz várták fejet hajtani a megemlékezőket a szervezők: a csíkszeredai városháza, az RMDSZ Csíki Területi és az RMDSZ Csíkszereda Városi Szervezete. A Vár téren egész nap lehetőséget biztosítottak a néma főhajtásra, a gyertya- és mécsesgyújtással való tisztelgésre.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 2 perc
A Mikó-vár előtt emlékeztek meg a tizenhárom aradi vértanúról
Meggyújtották az emlékezés gyertyáit Fotó: Veres Nándor

Este 7 órától ünnepi rendezvényen idézték fel azoknak a hősöknek az emlékét, akik 1849-ben Aradon életüket adták a magyar szabadságért. Számos civil, egyházi és világi elöljáró vett részt a múltidéző eseményen, gyújtott gyertyát, mécsest a hősök arcképei előtt.

Veres Nándor

Lerótták kegyeletüket a városi és megyei elöljárók, köztük Korodi Attila polgármester, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa részéről Tóth László főkonzul és Lukács Bence Ákos vezető konzul, valamint Hajdu Gábor, Csíkszék parlamenti képviselője.
A jelenlévők elénekelték a magyar és a székely himnuszt, amit tárogatón kísért Both Béla, majd Gegő Karola – a Márton Áron Főgimnázium XI. osztályos diákja, felkészítő tanára Csonta Noémi magyar szakos pedagógus – Szilágyi Domokos Kényszerleszállás című verséből szavalt részletet. A megemlékező közönség Antal Tibor énekét is meghallgathatta, majd ft. Darvas-Kozma József címzetes esperes, római katolikus plébános egyházi áldása következett. Az esperes felhívta a figyelmet arra, hogy ha hitében gyöngül a nemzet, akkor elpusztul, viszont haldokló népet csak a szabadságharcosok képesek feltámasztani.

– A múlt erős gyökér, a jelen és a jövő belőle él – fogalmazott az egyházi elöljáró.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!