Hirdetés

Fontos a locsolás minősége

Kertünk minden hónapban igényli a törődést, és ha ügyesen végeztük kertészteendőinket, júniusban már bőven gyönyörködhetünk kertünkben, de még a munkánk gyümölcsét is élvezhetjük, a szó szoros értelmében is. Az első gyümölcsök között ott van a szerencsések és merészek számára a kajszibarack, de a ropogós cseresznyét és zamatos epret kevés gyümölcs tudja túlszárnyalni. Igazi nyári csemegék.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 2 perc
Fontos a locsolás minősége
Fotó: Illusztráció

Júniusi teendőink között a gyü­mölcsöskertben továbbra sem szabad megfeledkezni a növény­védelemről. Az alma két leghuncutabb gombás betegsége a ventúriás va­rasodás és a lisztharmat, ame­lyek ellen szinte biztosan be kell avatkoznunk. A körtét leggyakrabban a gubacsatka, a csipkés poloska és a hajtáshervasztó darázs támadja, utóbbi ellen nem tudunk védekezni, kártétele se szokta átlépni a küszöbértéket. Munkásságát a hajtáson ejtett spirális tűszúrásokról lehet felismerni, melynek következtében a hajtások elhervadnak, megbarnulnak.
Ilyenkor kezd virágozni egyik ked­venc dísznövényünk, a szerelem szim­­­­bólumaként is számontartott rózsa. Ennél a növénynél arra kell figyelni, hogy az elnyílt virágokat mindig vágjuk vissza, és akkor egész nyáron virágzik, megfelelő tápanyag jelenlétében, amit kavézaccal például megfelelőképpen tudunk pó­tolni. Növényvédelem tekintetében a rózsa diplokarponos levélfoltossága és a lisztharmat szokott jelentősebb prob­lémákat okozni, ha már sikerült legyűrnünk a levéltetű-kolóniákat.
A zöldségeskertünk is bőségesen jutalmaz a munkánkért. Itt a nö­vényvédelem és gyomszabályozás mel­lett a locsolásra szeretném felhívni a figyelmet, amit a nyári időszakban az egyik legfontosabb tényezőnek gondolok. Az egészséges növények ugyanis kevésbé fogékonyak a kü­lönböző kártevők és kórokozók kár­tételére. Bár a locsolás mértékét nagyon sok tényező befolyásolja: talajtípus, növénykultúra, szélerősség stb., egy általános gyakorlati módszert szeretnék ismertetni. A locsolás mér­tékét úgy számítjuk ki, hogy a napi átlaghőmérsékletet (napi maximum és minimum középarányosa) elosztjuk öttel, és ennyi liter vizet juttatunk ki négyzetméterenként. Ez persze nem kőbe vésett következtetés, finomhangolás szükséges, mert a különböző növények különböző fejlettségi állapotban nagyon eltérő mennyiségben párologtatnak, és még nem is beszéltünk a talajtakarásról.
A zöldségeskertekben a leg­népszerűbb a paradicsom. Ha bőséges és egészséges termést szeretnénk, ne feledkezzünk meg a kötözésről és hónaljazásról, más néven kacsozásról. A központi tengely mentén a levelek hónaljában előtörő hajtásokat minél fiatalabb korban távolítsuk el, így elkerülve a túlterhelést és a kedvezőtlen mikroklíma következtében a gombás betegségek megtelepedését.
A Székely Gazdaszervezetek Egye­sülete elindította online növényvédelmi tanácsadását abból a célból, hogy segítse a székelyföldi kertészkedők munkáját. A tanácsadásért nem kell mást tenni, mint egy e-mailben jó minőségű fotót küldeni a növényen látható kór- és/vagy kárképekről, illetve a növény környezetéről a novenydoki@szekelygazda.ro címre. Fontos megemlíteni a technológiai beavatkozásokat is, mert sokat segít­hetnek az elemzés során. Az üzenetben pedig, kérjük, írják meg a gazdálkodó nevét és a települést is. A megoldandó problémákra pedig a szakértő falu­gazdászok adnak majd válaszokat.

Fülöp Alpár
kertészmérnök, falugazdász,
Székely Gazdaszervezetek EgyesületeHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!