Hirdetés

Filmbemutató közönségtalálkozóval Gyergyóremetén

Vasárnap délután Gyergyóremetén is bemutatták a Magasságok és mélységek című fikciós drámát: az egykori hegymászó, Erőss Zsolt feleségének gyászfeldolgozását bemutató alkotást. A bemutatót követően a film főszereplője, a gyergyóremetei származású Pál Emőke beszélgetett a közönséggel.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Filmbemutató közönségtalálkozóval Gyergyóremetén
A film főszereplőjével beszélgettek a jelenlévők Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Zsúfolásig telt a gyergyóremetei Balás Gábor Művelődési Ház nézőtere: sokan voltak kíváncsiak Pál Emőke alakítására Csoma Sándor első nagyjátékfilmjében. A vetítést követő közönségtalálkozón a színésznő a forgatásra való testi és szellemi felkészülésről, a szerepben rejlő, valamint a gyermekszínészekkel való munka adta kihívásokról is beszélt, válaszolva a nézői kérdésekre. Elmondta: a forgatást többszintű felkészülés előzte meg, fizikailag el kellett érni egy bizonyos erőnlétet, így hetente többször edzőterembe, falmászó terembe és via ferrata túrára járt, emellett diétázott. Az intellektuális felkészülést hegymászókról szóló dokumentumfilmekkel, A hópárduc felesége című interjúkötet olvasásával, valamint az Erőss Zsoltról és feleségéről fellelhető sajtóanyagokkal érte el, de fontos szerepet kapott a gyászfeldolgozás lélektanának, folyamatainak megismerése is.

– A forgatás fél évig tartott, a jeleneteket nem kronológiai sorrendben vettük fel, ami színészként nehézségnek számított, hiszen a jelenetek érzelmi ívét nehéz volt tartani. Ezt úgy oldottam meg, hogy kis részekre bontottam a forgatókönyvet, valamint a hozzájuk tartozó zene is segített a ráhangolódásban – mondta el Pál Emőke.

A film kiindulópontját a 2013-as események képezik, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt társával együtt eltűnik a Himalájában: az ezt követő történések a hegymászó családjának érzelmi hullámvasútját, a gyászfeldolgozás mikéntjeit és a továbblépés lehetőségeit mutatják be. A 98 perces alkotásban fiktív és valós jelenetek keverednek, amelyek hitelesen viszik vászonra Sterczer Hilda útkeresését férje halála után.

Nagy érzelmi kihívást jelentett számomra, hogy – bár Hilda erősnek mutatkozott a nagyvilág előtt, nem mutatva ki a gyászát, nekem meg kellett teremtenem magamban azt a fájdalmat, amely a külvilág felé is meg tud mutatkozni – fejtette ki Pál Emőke.

A filmet december közepétől Temesváron, Nagyváradon, Resicabányán és Kolozsváron vetítik rendszeresen; Csíkszeredában december 28-án lesz megtekinthető legközelebb, a Csíki Moziban.

Kövessen a Facebookon!