Hirdetés

Figyelmeztetést kapott az UTCA, a Mini Erdély Parknál nem észleltek kihágást

Mint arról korábban beszámoltunk, egy román sajtóorgánum tett panaszt még novemberben a Mini Erdély Park, az Orbán Balázs Látogatóközpont és az Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport (UTCA) szejkefürdői tevékenységeire. A hatósági ellenőrzéseket követően figyelmeztetést kapott az UTCA Egyesület, pénzbírságot nem szabtak ki.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
Figyelmeztetést kapott az UTCA, a Mini Erdély Parknál nem észleltek kihágást
Engedély nélkül. Kifut a víz a halak uszonya alól Fotó: Hodgyai István

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalhoz novemberben beérkezett panasztevő dokumentumban többek közt olyan konkrét észrevételek és kérdések szerepeltek, amelyek a Mini Erdély Park szennyvízkezelésére, az Orbán Balázs Látogatóközpont legitim működtetésére és az UTCA Egyesület által rehabilitált Szejke patak medrében és annak közelében történt interakciókra vonatkoznak – közölték az érintettek. A kivizsgálásokat a megyei környezetőrség, a helyi rendőrség környezetvédelmi osztálya, a vízügyi hatóság és a helyi polgármesteri hivatal képviselőiből összeállított testület végezte, kihágást viszont csak az UTCA Egyesület tevékenységénél állapítottak meg, illetve az egyik szejkefürdői ingatlan telekkönyvi helyzetének tisztázását kérték.


Hirdetés


Nem természetvédelmi terület a Szejke
A Hargita Népe megkeresésére a kivizsgálást végző bizottság tevékenységéről Bodrogi Előd, a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség Környezetvédelmi osztályának munkatársa számolt be. Az UTCA Egyesület által kitakarított Szejke patak medrében és árterében végzett területrendezési munkálatokról közölte, hogy a szükséges hatósági engedélyek nélkül hoztak létre ott két vízgyűjtő tavat, amelyekbe az egyesület halakat telepített. Bodrogi ugyanakkor hozzátette, hogy a patakmeder és az ártér takarítása, valamint szabályozása a vízügyi hatóság segítségével történt. A szakember emellett rávilágított, hogy a szejkefürdői terület nem minősül természetvédelmi övezetnek, mivel a 162-es számú, 2005-ben megjelent kormányhatározatban, amely a Hargita megyei védett területeket összesíti, nem szerepel. 

– A terület a polgármesteri hivatal tulajdona, így bármilyen munka, beavatkozás, amely az önkormányzat területén történik, a szükséges engedélyek nélkül törvénytelennek minősül

– mutatott rá a hatályos jogszabályok előírásaira. Az ellenőrzés eredményéről elmondta, hogy a Környezetőrség figyelmeztetésben részesítette az UTCA Egyesületet, továbbá felszólították, hogy szüntessék meg a kialakított vízgyűjtő tavakat. Bodrogit a Mini Erdély Park szennyvízkezelő rendszerének ellenőrzéséről is megkérdeztük. Elmondta:

még novemberben kiszálltak megvizsgálni a helyszínt, de nem találtak semmilyen rendellenességet.


A hulladék helye telt fel vízzel    
Az ügyben Magyari Lajost, az UTCA Egyesület elnökét és a Visus Kulturális Egyesület elnökét, Fazakas Szabolcsot is megkerestük, hogy megtudjuk álláspontjukat a történtekről. Magyari szerint a rehabilitációs célú tavak kialakítását nem tervezték, csak a patakmederből kibányászott hulladék helye telt fel vízzel.

– Mikor takarítottuk a patakmedert, több méter mélyen is találtunk tetemes mennyiségű műanyaghulladékot. Miután azt eltakarítottuk két vízzel feltelt kráter maradt hátra. Ezekbe telepítettük a halakat

– közölte lapunkkal Magyari. Az egyesület elnöke arra is kitért, hogy bosszantónak találja az ellenük benyújtott panaszt, ugyanakkor köszöni társainak és az őket segítők támogatását. Fazakas Szabolcs is felháborítónak tartja, hogy ilyen feljelentések nehezítik egyesületük mindennapjait. 

– Közel hatvan alkalmazott után fizetjük az adót a bevételeink mellett, és a hozzánk érkező turisták is mind hasznot hoznak a környéknek, ha itt szállnak meg vagy vásárolnak. Hihetetlennek tartom, hogy ilyen hasznos tevékenységek működését támadja valaki – fakadt ki Fazakas, aki a Mini Erdély Park mellett az Orbán Balázs Látogatóközpont megálmodója is egyben. A fent említett turisztikai létesítménynél jelenleg is tartó ellenőrzésekről Fazakas csak annyit mondott, hogy a polgármesteri hivatal már dolgozik azon, hogy az ingatlan tulajdonjogi helyzetét tisztázza.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!