Hirdetés

Felújítják a csíkszeredai Szent Ágoston-templom tornyait

Felújítják a csíkszeredai Szent Ágoston-templom tornyait. Hargita Megye Tanácsa idén négymillió lejes keretből támogatja a megye történelmi egyházait, ebből egymillió lejjel a Csík-térségi római katolikus, református, unitárius és evangélikus egyházközségeket. A csíkszeredai Szent Ágoston-plébániánál csütörtökön tartott sajtótájékoztatón számolt be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere az egyháztámogatási programokról.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Felújítják a csíkszeredai Szent Ágoston-templom tornyait
Az egyháztámogatási programjaikat ismertették az elöljárók Fotó: Létai Tibor

Bálint Emil, a Szent Ágoston-templom plébánosa háláját és örömét fejezte ki az önkormányzati támogatásokért, amelyeket az ingatlanok felújítására fordítanak. Megjegyezte: ezzel együtt ezeket a támogatásokat valójában a közösségek kapják, amelyek így erősebbé válnak.

– Haladni akkor lehet előre, hogyha tudunk közösen gondolkodni, és tudunk közösen együttműködni – fogalmazott az atya. 
– Örvendek, mert az egyházainknak a közösségépítő, közösségmegtartó szerepe elvitathatatlan, a hitélet ereje segít abban, hogy egyben maradjanak a családok, a közösségek, illetve jövőképet tudjunk felmutatni – indokolta a támogatások jogosságát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az elöljáró ugyanis arról számolt be, hogy a megyei önkormányzat négymillió lejes, egyházaknak szánt pályázati keretéből a csíki térségnek egymillió lej jutott. Hozzáfűzte: ezeknek a támogatásoknak köszönhetően, valamint a csíkszeredai önkormányzat és a magyar kormány hathatós segítségével fogják felújítani a Szent Ágoston-templom két ikonikus tornyát és a gang alatti részét. – Ezek a beruházások nagyon fontosak, mert egyházainknak nincsenek olyan bevételi forrásaik, hogy a nagyobb léptékű javításokat el tudják végezni, és a közösség megtartásában gondolkodva, a közpénzeket ilyen szempontból is hasznosítani kell, mert közösségeinknek szükségük van erre. A csíki térségbe érkező több mint egymillió lej közel húsz támogatást jelent, a többi között a Szent Ágoston-templom tornyainak felújítását, a madéfalvi templom felújítását, a csíkszentkirályi volt gazdasági épület imateremmé való átalakítását – részletezte a megyeelnök. Az elöljáró ugyanakkor kifejezte abbéli reményét, hogy az év második felében újabb pályázatot tudnak kiírni az egyházak támogatására. – Székelyföldért mindennap dolgozni kell, mert fontos, hogy a hitükben erős közösségeket felkaroljuk – fogalmazott.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a csíkszeredai városvezetés is jelentős összeggel járul hozzá, hogy a településen lévő felekezetek eredményesen tudjanak működni.

– Városházaként nekünk fontos, hogy minden egyes esztendő elején egyeztessünk az egyházakkal, milyen fejlesztésekre, javításokra van szükségük, hogy ezek a közösségi központok ne elszigetelt pontokként, hanem befogadó közösségi házakként tudjanak működni, ezért ebben az évben a városháza javaslatára az önkormányzat egymillió lejes pályázati keretet határozott meg, amiből a pályáztatás eredményeként a Szent Ágoston-templom tornyainak felújítására 160 ezer lejes keret jut – részletezte Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. Megjegyezte: a továbbiakban egyéb beruházások esetében –  például a templomok hőszigetelése – is szeretnék támogatni az egyházakat.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!