Hirdetés

Feloldották a 240 éves tilalmat

Megáldotta és búcsújáró hellyé nyilvánította Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek az oroszhegyi Nyúlád-tetőn épült Szent László szabadtéri oltárt. Az ünnepséget szombat délelőtt tartották, több száz hívő jelenlétében.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Feloldották a 240 éves tilalmat
Rég várt pillanat. Örömünnep Fotó: Hadnagy Éva

Ünnepelni gyűltek össze szombat délelőtt a Nyúlád-tetőn az oroszhegyiek és a környékbeliek, hogy közösen vegyenek részt a huszonnégy méter hosszú, félköríves, kőből és fából készített szabadtéri oltár megáldásán. Az egybegyűlteket elsőként Opra István helyi plébános köszöntötte, majd ismertette a hely történetét. Mint mondta, már az 1770-es években búcsújáró hely volt a Nyúlád-tetőn, és egy középkori kápolna is állt a helyszínen.

Az ü amelyet 1723-ban építettek, Batthyány Ignác püspök azonban 1783-ban betiltatta a búcsúkat és a kápolnát is lebontatta- a korabeli dokumentumok szerint. Mindezek ellenére a helyiek és a környékbeli települések lakói továbbra is ellátogattak a helyszínre áldozócsütörtökönként. A plébános elmondta, az egyházközség akarata szerint 2020-ban kérték a főegyházmegyét, hogy az egykori büntetést vonják vissza. Kérésüket jóvá is hagyták, azzal a kitétellel, hogy ha misézéshez alkalmas helyet létesítenek, akkor a búcsújárást is újra engedélyezik számukra. - Megfogadtuk főpásztorunk jó tanácsát és mára a szentmise bemutatására alkalmas helyet alakítottunk ki, itt a hegyen. Ez nem ment könnyen, de Istennek hála és az ő segítségével, a közösség összefogásával, és sok jóakaratú ember támogatásával sikerült megépítenünk ezt a szabadtéri oltárt. Mindenkinek mindent köszönök- fogalmazott a plébános. Az első ünnepi szentmisét Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek celebrálta a helyszínen. Ünnepi gondolataiban kiemelte, minden kápolnát, templomot, misézőhelyet az emberek hite emel. Mint mondta, az a hit számít igazán, ami az egykori kápolna építésének 300. évfordulóján és lerombolásának 240. évében is elhozza ide évről évre a híveket áldozócsütörtök hajnalán.

Hadnagy Éva

– Az a hit számít, amellyel ez a közösség megépítette most ezt a méltó misézőhelyet. Ragaszkodjanak hitükhöz, ne feledkezzenek meg arról, hogy a lelkük is templom, hittel viseljék gondját ennek a kápolnának, akárcsak lelkük templomának – mondta Kovács Gergely érsek.

Hadnagy Éva

Hozzátette, pontosan három évvel ezelőtt írta alá azt a határozatot, amellyel a korábbi, Batthyány Ignác püspök által elrendelt tilalmat visszavonta és engedélyezte az Urusos kútnál minden év áldozócsütörtökén az ünnepélyes keretek közt történő szentmise bemutatását. Az a rendelet évi egy alkalomra szólt, amit az érsek most kiegészített, és egyben búcsúcsjáró helyé is nyilvánította a szabadtéri oltárt.

Hadnagy Éva

– A mai naptól a megáldás erejében ez a misézőhely egyben búcsút is kap, amit minden évben áldozócsütörtökön lehet elnyerni, ugyanakkor a mindenkori oroszhegyi plébánosnak engedélyezem, hogy áldozócsütörtökön kívül is szentmiseáldozatot mutasson be, valahányszor a hívek lelki igénye ezt megkívánja – rendelkezett Kovács Gergely.

Az ünnepi szentmisét követően az érsek megáldotta a helyet, a szabadtéri oltárt és Salamon király imáját idézve zárta gondolatait: hallgasd meg szolgádnak és népednek könyörgését, amikor csak imádkoznak ezen a helyen!



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!