Hirdetés

Fegyelem és elkötelezettség

Fiatal sportoló tehetségeket bemutató sorozatunkban folytatjuk a gyergyószentmiklósi Erdélyi Go­dako Ökölvívó Sportklub öklözői­nek bemutatását.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 3 perc
Fegyelem és elkötelezettség
Mailát András súlycsoportjában magyar és román bajnok Fotó: Mailát András archívumából

Mailát András, 15 éves, a gyer­gyó­szár­he­gyi Kájoni János Gyermekvédelmi Központban él, és négy éve bokszol. András a Báró Wesselényi Miklós Általános Iskola magántanulója.

– Tizenegy éves voltam, amikor elkezdtem ezt a sportot. Megkeresett bennünket Huszár Árpád edző és felajánlotta, hogy akinek van kedve és szeretne sportolni, részt vehet az általa tartott bokszedzéseken. Többen is jelentkeztünk, és ahogy telt az idő egyre jobban megszerettem, egyre jobb eredményeket kezdtem elérni, így életcélommá vált ez a sport. Első edzőm Huszár Árpád volt, és most is ő edz engem – osztotta meg Mailát András.


Mint elmondta: Elsősorban a fegyelem, az elkötelezettség fogta meg az ökölvívásban, valamint az önvédelem, nem utolsósorban a testedzés is nagyon fontos számára. András azt is kiemelte, hogy a sport által sok fölösleges kilótól megszabadult és teljesen átalakult a teste.

– Egyáltalán nem tartom durva sportnak, mivel ha a szabályokat betartjuk, megfelelően védekezünk és nem utolsó sorban gyakoroljuk az önkontrollt, akkor nem árthatunk senkinek, még önmagunknak sem – mondta el a fiatal sportoló. 


Mint megtudtuk, András a súlycsoportjában (60 kg) Magyarországon és Romániában is bajnok, Európa-bajnokságon pedig ötödik helyezést ért el. A legbüszkébb a román és magyar bajnoki címeire, mivel „nagyon sok munkát fektettem be, nagyon megküzdöttem ezekért a címekért”.
András álmai között szerepel, hogy többszörös világbajnok legyen, valamint az olimpián is szeretne részt venni és eredményeket elérni. Természetesen rákérdeztünk, a környezete mit szól ahhoz, hogy éppen ezt a sportot választotta.

– Mivel én gyermekotthonban élek, itt nagyon sokan kezdtük el ezt a sportot, és nagyon sokan sokáig gyakoroltuk és mai napig gyakoroljuk, így a környezetemben ez megszokott dolog. Mindenki képben van vele, mindenki ismeri, épp ezért nem féltenek, mert tudják, hogy nincs mitől – mondta el a fiatal ökölvívó, aki azt is elárulta, hogy a példaképe Gervonta Davis, mert tehetséges, alázatos, amilyen Mailát András is szeretne lenni.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!