Hirdetés

Farkaslaka: Életet és jövőt kell hirdetni Trianon fölött

HN-információ

Farkaslakán is megemlékeztek a 101 évvel ezelőtti trianoni békeszerződés aláírásáról. A Nemzeti Összetartozás Napján tartott emlékünnepség a Lófő Lovascsapat, a Történelmi Vitézi Rend udvarhelyszéki tagjainak felvonulásával és a helyi ifjúsági fúvószenekar előadásával kezdődött. Az Emlékezés parkjában, a Trianoni emlékműnél a helyi és anyaországi elöljárók nemcsak a múltat idézték, hanem jövőbe tekintve ünnepelték azt, ami határokat átívelve összeköti a Kárpát-medence magyarságát.

Az egybegyűlteket elsőként Kovács Lehel polgármester köszöntötte. Beszédében kiemelte, a nemzeti emlékezés a Kárpát-medence magyarjai között, azt a feladatot rója ránk, hogy megértsük Trianon döntéseit és feldolgozzuk azokat, ugyanakkor lehetőséget is biztosít arra, hogy bebizonyosodjon, a nyelvéből és kultúrájából erőt merítő magyarság a történelmi tragédia után is képes a megújulásra, az előtte álló történelmi feladatok megoldására.

Százegy év után sem fáradunk el, nem adjuk fel, és hiszünk abban, hogy a magyarság új erőre kaphat itt a Kárpát-medencében – fogalmazott az elöljáró. Hozzátette, fontos megemlékezni a múltról, azokról az eseményekről, amelyek napjainkig formálják a magyarság lelkét és tudatát, hogy okulni, tanulni tudjunk mindezekből. A határok bárhol is legyenek meghúzva, lelkileg, szellemileg és értékileg is összetartozunk. Túllépve az egykori traumákon nem keseregnünk kell, és nem azon bánkódni, ami szétválaszt, hanem ünnepelni azt, ami összeköt: kultúránkat, hitünket, nyelvünket – hangsúlyozta Kovács Lehel.

Trianonra a válasz: összetartozás

Hadnagy Jolán, a Farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke ünnepi gondolataiban kifejtette: fontos, hogy minden évben elmondjuk Trianon fájdalmát, hiszen ezáltal is fogy belőlünk a belső fájdalom. Azt mondta: nemcsak a százegy évvel ezelőtti események miatt van bennünk ez a rossz érzés, hanem a közelmúlt elszakítottság-érzése miatt is. Tamási Áront idézve mindenkit arra biztatott, „hogy ne sírt, hanem fundamentumot építsünk.”

Nem engedhetjük, hogy Trianon fájdalma irányítsa az életünket. Trianonra a válasz: az összetartozás, ami jó érzéssel tölti el szívünket, hagyjuk ezt növekedni. A magyarság nem genetika, hanem lélekminőség – emelte ki a Művelődési Egyesület vezetője. Hozzátette: a Nemzeti Összetartozás Napja nem irányul senki ellen, hanem magunkért van, és jövőt építő szándék van benne. Kárpát-medencei megmaradásunknak alappillére, hogy belakjuk a földet, szülessenek gyermekek, beszéljük a nyelvet, és éljük meg kultúránkat – zárta gondolatait Hadnagy Jolán.

A külhoni magyarok a nemzeti értékek őrzői

A megemlékezésen jelen volt Fodor Tamás, Magyarország csíkszeredai konzulja is. Elmondta: felemelő volt megtapasztalni, hogy az elmúlt évtizedekben milyen erővel nőtt az összetartozás érzése anyaországi és külhoni magyarok között, számtalan Kárpát-medencei magyar–magyar együttműködés zajlik az élet minden területén. Ebben pedig nagy szerepe volt a jelenlegi magyar kormánynak is, hiszen az első olyan kormány, amely tudatosan, következetesen cselekszik az összetartozás jegyében. Történelmi döntés volt az alaptörvény elfogadása, a külhoni magyarok iránti cselekvő elköteleződés. Ez nemcsak a múlt rendszer hibáinak természetes jóvátétele, hanem az összetartozás vállalásának természetes módja. Az esemény meghívott vendége volt Móring József Attila. A magyar országgyűlési képviselő azt mondta: régi vágya volt, hogy Farkaslakán ünnepelhessen a Nemzeti Összetartozás Napján. Úgy fogalmazott: most is nehéz időket élünk, hiszen az anyaország jelentős hányada nem tartja fontosnak azokat az érzéseket, amelyek összetartanak minket magyarokat.

Véleményem szerint a székely magyarság az, aki mindmáig igazán őrzi ezeket az értékeket: nyelvet, kultúrát, virtust, mindent, ami magyar. Továbbra is arra biztatok mindenkit, hogy vigyázzunk értékeinkre, húzzanak bárhová is határokat, mert hiszem azt, hogy mi mindig magyarok maradunk, és őrizzük ezt az ezeréves országot és ezt a csodálatos nemzetet – mondta a képviselő.

Az emlékünnepség résztvevői megtekintették a MÁV Szimfonikus Kamarazenekar előadását, illetve a helyi Zeng a magasság egyházi kórus és a farkaslaki ifjúsági fúvószenekar is hozzájárult az esemény hangulatának meghittségéhez. A megemlékezés koszorúzással és a helyi plébános áldásával zárult.

Hadnagy Éva

Kövessen a Facebookon!