Hirdetés

Falurészek szépségversenyét tartják Csíkszentgyörgyön

Falutízesek tisztasági szépségversenyét tartják Csíkszentgyörgy községben. A márciusban kezdődő mustra egészen október végéig tart. A zsűri pontozási szempontjai: a tisztaság, rendezettség és az esztétikum. A versenyben tizenhat falurész vesz részt automatikusan. 

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Falurészek szépségversenyét tartják Csíkszentgyörgyön
A megmérettetés célja a tízestudat erősítése, a szomszédságok közös gondolkodásának elősegítése, rendezett falukép megteremtése Fotó: Csíkszentgyörgy községi RMDSZ/Facebook

Falutízesek (falurészek) tisztasági szépségversenyét tartják Csíkszentgyörgy községben. A versenyt az önkormányzat kezdeményezte. A vetélkedő március elején kezdődött, a győztes falurészt a tervek szerint október végén hirdetik ki. 

Réti Zsófia, Csíkszentgyörgy község polgármestere kifejtette:

a megmérettetés célja a tízestudat erősítése, a szomszédságok közös gondolkodásának elősegítése, a rendezett falukép megteremtése.

– A megmérettetés nyereménye: a legjobban teljesítő falutízes minden villanyoszlopára a polgármesteri hivatal 2024 tavaszán virágokat helyez el, illetve a „Csíkszentgyörgy község legszebb falutízese 2023-ban” feliratú érdemtáblát is átveheti a legjobban teljesítő csapat – mondta a polgármester. Hozzátette:

a megmérettetésen automatikusan részt vesz Csíkszentgyörgy község mindegyik falutízese,

illetve az önálló falvak is bekerülnek a megmérettetésbe: Csinód, Egerszék, Pottyand, Kotormány, Csíkmenaságon Felszeg és Alszeg, Menaságújfalu, Háromtizes, Jenőfalva, Körösmény, Ittkétfalva, Simószege, Martonos, Altizes.  

A pontozási szempontok: a tisztaság, a rendezettség és az esztétikum

– vagyis többek között megnézik majd, mennyire szemetesek az utcák, rendszeresen kaszálják-e a porták előtti, mögötti, melletti zöldterületet, rendben tartják-e a kapuk előtti vízvezető árkokat, és az összhatást is szem előtt tartják. A pontozás menete: a zsűri minden hónap utolsó hetén végigjárja a községet, a fent említett szempontok szerint egytől tízig tartó skálán pontozza a tízeshez tartozó utcákat, az utcák pontszámainak átlagából határozzák meg a tízesek eredményét. A látottakat öttagú titkos zsűri értékeli ki. 

– Pluszpontszerzési lehetőség: azok számára, akik pluszpontokat szereznének, hogy bebiztosítsák a maguk számára a nyereség lehetőségét, jó hírünk van: a tavaszi községi nagytakarítási akcióban részt vevő tízesek csapatai tíz pluszpontot zsebelhetnek be. Ehhez arra van szükség, hogy a 3–10 fős csapatok nevezzenek majd a nagytakarítási akcióba a tízes nevük feltüntetésével és legkevesebb egy-két előtte-utána fotó beküldésével – emelte ki Réti Zsófia. Eredményhirdetés: októberben ítélik oda és adják át a Csíkszentgyörgy község legszebb falutízese 2023-ban címet.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!