Hirdetés

Erdély legaktívabb városközpontját hoznák létre

A csíkszeredai Mikó-vár és a régi kórház épületének és környékének új rendeltetésére vonatkozó, beérkező ötleteket ismertette hétfőn Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere közös sajtótájékoztatójukon.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Erdély legaktívabb városközpontját hoznák létre
Egyeztették terveiket. A csíkszeredai városközpont várható átalakításáról beszéltek az elöljárók Fotó: László F. Csaba

A meghirdetett ötletbörzére 360 javaslat érkezett a szóban forgó terület rendeltetésével kapcsolatban. A több mint egy tucat kiemelkedő – a tervezők figyelmébe ajánlott – ötlet között szerepelt az öregotthon, kalandpark, minikönyvtár, Waldorf oktatási intézmény, szórakoztatópark fiataloknak, skanzen állandó népművészeti vásárral, inkubátorterek diákok támogatására, iroda nonprofit szervezeteknek, zenekari próbatermek alapfelszereltséggel, műtermek képzőművészeknek, gördeszkapálya, szabadtéri kosárlabdapálya, kutyasétáltató, vállalkozói inkubátorház. 

László F. Csaba
Összegezték az ötletbörze eredményeit

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy

Erdély legaktívabb városközpontját szeretnék létrehozni,

közösen a megyeszékhellyel, ugyanis a szóban forgó területek tulajdonjoga is egyharmad-kétharmad részben oszlik meg a két önkormányzat között. Borboly kiemelte: olyan aktív tér megvalósítása a céljuk, ahol számos kulturális program, illetve tevékenység közül választhatnak a látogatók. Hozzáfűzte: a vár körüli épületek a megfelelő rendeltetést kapják. Itt megjegyezte, hogy minden kórházi tevékenységet a Nagy Laji dombjára költöztetnek, így a régi kórház épülete és a Lábas ház is szabaddá válik.

– Az újonnan alakuló, többletfunkciókkal ellátott teret mindenki a sajátjának érezheti majd ebben a városban – fogalmazott az elöljáró.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere ugyanakkor

a Mikó-vár körüli régi vársánc rehabilitációjának fontosságát hangsúlyozta.

Mint részletezte: a beruházás lehetővé tenné, hogy a Csíki Székely Múzeum tevékenysége is bővüljön. Elmondta: azt tervezik, hogy a régi földsáncokat részlegesen feltárják, felújítják. Az erődítés melletti tájházakat és székelykapukat befogadó területen egy skanzent hoznak létre, a hátsó zöldövezetet pedig nagyszabású kulturális rendezvények, koncertek megszervezésére teszik alkalmassá, színpadi emelvényekkel. A városvezető fontosnak tartotta megjegyezni: lényeges, hogy egy olyan Mikó-várunk legyen, ami nemcsak az épületen belül tudja fogadni a látogatót, hanem az erődítés környezete is hasznos funkciót lát el, visszakapva egykori központi szerepét.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!