Emléket állítottak Antalffy püspöknek

Antalffy János egykori megyés püspök nevét viseli Csíkszentmárton korszerűsített művelődési háza, a névadó ünnepséget pénteken tartották. A püspök emlékét őrzi több, az intézmény egyik emeleti termében kiállított dokumentummásolat, ezek eredetije a gyulafehérvári érseki levéltárban található.

Barabás Emőke
Becsült olvasási idő: 3 perc
Emléket állítottak Antalffy püspöknek
Ünnepélyesen átadták a kultúrotthont Fotó: Barabás Emőke

Névadó ünnepségre gyűltek össze a korszerűsített művelődési ház újraavatása alkalmából Csíkszentmártonban pénteken. Az eseményen részt vettek a helyi önkormányzat munkatársai és meghívottjaik mellett a munkájukat támogató magánvállalkozók is.
– Hosszú és göröngyös út vezetett idáig, de célba értünk, s a mai eseménnyel elkezdjük újra betölteni és visszaadni a csíkszentmártoni közéletnek a művelődési házat – mondta köszöntőjében Birtalan Sándor, a község polgármestere.
Az elöljáró megköszönte Gergely András, a község volt polgármestere javaslatát, miszerint Csík­szent­már­ton jeles szülöttje, Antalffy János püspök nevét viselje a művelődési ház. Köszönetet mondott továbbá Hargita Megye Tanácsának az évek során nyújtott támogatásáért, illetve a helyi vállalkozóknak, akik több ízben is segítették az önkormányzat rendezvényeit. Ugyanakkor megköszönte Szank József szegedi kutató ajándékát: egy rózsafüzér-kongregáció Antalffy János által megáldott szabálykönyvét adományozta a kultúrotthonnak.
Az ünnepi beszédet követően Kovács Zsolt helyi plébános megáldotta az újraavatott művelődési házat, majd Gergely András, az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás elnöke Antalffy János életéről és munkásságáról beszélt a jelenlévőknek. Mint elmondta, Antalffy János 1644-ben született Csík­szent­mártonban, Kolozsváron tanult az akkori hittudományi iskolában és 1724-ben őt nevezték ki Gyulafehérvár megyés püspökének. Hozzátette: Antalffy nagy lendülettel látott hozzá az egyház újraszervezésének, Kolozsváron nyomdát alapított, visszaállította a jezsuita missziót, rendszeresen látogatta a plébániákat, és minden erejével azon volt, hogy erősítse az egyházmegyét.
Az eseményen Hajdú Gábor parlamenti képviselő is köszöntötte a jelenlévőket. Az eseményt a helyi Poszogó fúvószenekar és a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola óvodásainak és elemis diákjaink hagyományőrző műsora tette ünnepélyesebbé.
A Hargita Népe érdeklődésére Birtalan Sándor polgármester elmondta, nagy szükség volt a művelődési ház korszerűsítésére, hiszen a fűtésrendszer, akárcsak a víz- és villanyvezetékek nagyon elavultak. Az épület felújításának terveit 2016-ban készítették el, a munkálatok pedig 2018-ban kezdődtek. A korszerűsítés magába foglalta a kultúrotthon teljes átépítését, bővítették a nagytermet és színpadot, korszerűsítették az öltözőket, két mellékteremmel is bővült az épület, és kicserélték a teljes bútorzatot. Az emeleti részen kialakított egyik teremben kisebb közösségi rendezvényeket – könyvbemutatók, konferenciák – lehet majd szervezni.
A beruházás összértéke 1 827 192 lej, melyet az önkormányzat részben saját költségvetéséből, részben pedig a megyei tanácstól kapott támogatásból finanszírozott.
 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!