Hirdetés

Előbb a minőség, majd a mennyiség

Péter Előd kisvállalkozónak tartja magát, ma mégis ő az ország legnagyobb las­ka­gom­ba-ter­mesz­tő­je. A bánk­fal­vi telep heti tizenkét tonna gombát értékesít, és mivel következetesen a minőségre helyezik a hangsúlyt, terméküknek még külföldön is piacot tudnak biztosítani.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 8 perc
Előbb a minőség, majd a mennyiség
Péter Előd vezet körbe az ország legnagyobb laskagombatelepén. Szüret előtt Fotó: Vlaicu Lajos

Kevesen tudják, hogy az ország legnagyobb laskagomba-termelő vállalkozása Hargita megyében található. A Fungus & Timber Csíkszentgyörgy községben bejegyzett vállalat, amelyet 2012-ben alapítottak. Kezdetben csiperkegombát ter­mesz­tettek, majd 2016-ban, fel­is­merve és kihasználva az adódó piaci rést, laskagomba-termesztésbe kezdtek. Az édesapja, Péter Zsolt által alapított vállalkozást ma Péter Előd vezeti. A cég az elmúlt évek alatt folyamatosan fejlő­dött és fejlődik: évente növelni tudták a termésmennyisé­get, bár a kezdeti kihívások je­lentősek voltak, például a komposzt beszerzése, vagy a szállítás okozott számukra nehézséget, és az is időbe telt, amíg a termesztési technológiát teljes egészében megismerték és ki tudták küszöbölni a problémákat. Mára viszont mindezekre sikerült megoldást találni. 


Hirdetés

Infrastruktúra és technológia 

Gyakorlatilag a nulláról kezdték, időbe telt, amíg a helyiségekben sikerült a gombatermesztésre ideális kö­rül­mé­nye­ket és infrastruktúrát kia­la­kí­tani. Mostanra automatizálták a folyamatok egy részét, és most már telefonról tudják vezérelni és szabályozni a helyiségekben a hőmérsékletet, a szén-dioxid- és páratartalmat. A cégnek összesen tizen­négy alkalmazottja van. A tu­laj­donos kisvállalkozóként tekint magára, bár országos szinten az elsőnek számít a laskagomba-termelésben. 

– Évente nyolcvan-kilencven kamion komposzt ér­ke­zik Magyarországról, a Bio-fungi Kft.-től Csíkbánk­fal­vá­ra. Ez heti két kamiont jelent, a nyarat leszámítva. Ugyanis a nyári mennyiséget befolyásolja a hőmérséklet, a túlzott melegben gyakoribbak a gombabetegségek, így kevesebb alapanyagot tudunk fogadni, mint a hidegebb hónapokban. Márpedig a piac kiszolgálása megköveteli, hogy megbízható hozamú és jó minőségű gombát termesszünk

– mondta a vállalkozásvezető. A két legnagyobb vásárlójuk a Lidl Románia és a Kaufland Románia üzletlánc. Előbbi az ország legnagyobb gomb­a­ér­té­ke­sí­tő­jeként ismert, a két üzletláncnak összesen közel heti tizenkét tonnát adnak el. 
Csíkbánkfalván 3600 négy­zet­mé­te­ren ter­mesz­te­nek laskagombát, ahol négy­zet­mé­te­ren­ként 170-200 ki­logramm komposztot he­lyez­nek el, ez a más termelők által használt kom­poszt­mennyiség mintegy há­rom­szo­rosa. Télen nagyjából öt, nyáron pedig három hét alatt fejlődnek ki a szüretre érett gombák, miután a ter­mesz­tő­he­lyi­sé­gek­be heti kétkamionnyi – 45 tonna – komposztot tesznek be. Szüret után a komposzt nem vész kárba, ugyanis műtrágyával való kiegészítéssel felhasználható talajjavításra. Télen a megfelelő hőmérséklet tartása érdekében fűtik a gombatermelő helyiségeket, és szüret idején még „rásegítenek” hőlégbefúvókkal.

– Elsősorban friss termékként hasznosítjuk a gombát. Minőségi és mennyiségi mutatók szerint is egyaránt elismert termelők vagyunk. Heti rendszerességgel egy szállítmányt Németországba exportálunk. A cég olyan szempontból is egyedülálló, hogy a müncheni gombabörze egyetlen romániai résztvevője

– hívta fel a figyelmet a vállalkozó. Állítása szerint ősszel, a zakuszkaszezon idején valamelyest helyben is megnő a gomba iránti kereslet, de az még mindig elenyészőnek számít országos viszonylatban. Hargita megye vásárlóereje gyenge, és ez érezhető a gombapiacon is, a legtöbb laskagombát Bukarest és Moldva környékén értékesítik – jelezte.

Vlaicu Lajos
Nyáron, az erdei gombák megjelenésekor érezhető né­mi visszaesés a keresletben, de mértéke nem drasztikus. A böjti időszakban viszont alig tudják kiszolgálni a vásárlókat. Dolgoznak azon is, hogy mennyiségben, a minőség megtartása mellett megfeleljenek a piac igényeinek a csúcsidőszakban is. 
A terméket hűtőautókkal szállítják, az üzletek polcaira félkilós kiszerelésben kerül ki a gomba. Az áru nemzetközi szabványok szerint engedélyezett, másképp be sem kerülhetne a boltokba. 

– A piacon számos gombatermelő van. Minket a piaci rés kihasználása segített a stabilitás megtalálásában. Logisztikailag kedvez nekünk, hogy a cég az ország „közepén” található, így könnyebb szétosztani a terméket

– tette hozzá Péter Előd.

Tervek a jövőre 

Rövid távú terveik között szerepel, hogy pályázatokat és más lehetőségeket felkutatva bővítsék a cég termelői kapacitását. A piaci igények felmérését követően azt sem tartják kizártnak, hogy kisebb mennyiségben más gombafajtákat is termeljenek. 

– Gondolkodunk a lehetőségen – arra az időszakra, amikor a gomba iránti kereslet csökken –, hogy a termény egy részét sa­va­nyú­ság­ként, konzerv for­má­já­ban értékesítsük. De az a legfontosabb, hogy a cég stabil hozamot tudjon produkálni egész évben, és a fő szempont továbbra is a friss termékként való értékesítés marad

- mutatott rá a cégvezető.

– A vállalkozásunk sikerének kulcsa elsősorban a termékünk minősége. A mi­nő­ség ugyanakkor a piaci igényt is alakítja, ami így a kezdeti heti két-három tonnáról tizenkét tonnára emelkedett. Ez vezetőként naponta tizennyolc órányi munkát jelent

– jegyezte meg Péter Előd, kiemelve: munkájuk, felelősségteljes hozzá­állá­suk visszaigazolásának látja, és ezért büszke is rá, hogy amióta laskagomba-termeléssel foglalkoznak, egyetlen panasz, ne­ga­tív visszajelzés sem érkezett a termékükre. 

Vlaicu Lajos
 

Domború kalapot viselő ínyencség

A laskagomba az egyik legtovább szedhető gombafajta. Kalapja húsos, alakja egyfajta tengeri kagylóra emlékeztet, amely 8-15 cm átmérőjűre is megnő. A kalap felszíne fiatalon viaszos bevonatú, kékesszürke színű, ami később hússzínűre vagy barnára változik. A laskagomba akkor szedhető, amikor a kalap domború, húsa rugalmas, a kalap széle kissé aláhajló. A fehérjetartalma csak a szárazanyag 2,5 százalékát teszi ki, de nagyon jól emészthető, értékes gomba. Fehérjéjének összetétele a húsfehérjéhez hasonló, több nélkülözhetetlen aminosavat tartalmaz. Zsír- és szénhidráttartalma kevés, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény. Leveshez és húsételhez is jó ízű. Pörköltnek, salátának, gombás ízesítésű ételekhez egyaránt kitűnő. Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!