Hirdetés

Élő könyvtárban a pályaválasztásról

Országos premiernek is számít a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium Iskola másként hete. A hétfőn kezdődött és péntekig tartó program témája a pályaválasztás.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Élő könyvtárban a pályaválasztásról
Aktív és érdeklődő diákok. Foglalkoztatja őket a jövő Fotó: László F. Csaba

Már korábban is nagy hangsúlyt helyezett a Csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium vezetősége diákjaik továbbtanulásának segítésére és a pályaválasztásukra. A korábbi években tematikus napokon, illetve osztályfőnöki órákon foglalkoztak a pályaválasztással. Az Iskola másként című hetet immár másodjára szervezik ugyancsak az említett témában – közölte a Hargita Népével Tamás Levente iskolaigazgató.

– Tanárként és osztályfőnökként is azt tapasztaljuk, hogy a kerettantervben nagyon kevés teret kap a pályaválasztás tematikája. Ebben a felgyorsult és nagyon-nagyon ingergazdag iskolai környezetben úgy érezzük, hogy a diákjainknak nagyon nehéz a pályaválasztás. Ezzel a programmal szerettünk volna erre az igényre egy szervezett választ adni, és örömmel mondom, hogy ezt második alkalommal tesszük ilyen nagyobb keretek között. Az önismeret segítségével próbáljuk a diákjaink előtt a számukra érdekes szakmai köröket megjeleníteni – mondta az oktatási intézmény vezetője. Megjegyezte: országos premiernek is számít, hogy az Iskola másként hetet a pályaválasztás témájában szervezik.

A heti programot Gábor Zsuzsa iskolai tanácsadó és Csíki Emese földrajz szakos tanárnő állította össze. Az előző napokban interaktív programokon készségekről, képességekről, munkaértékekről volt szó. A pedagógusok összesen tizenkilenc osztályban két-két szakmát is bemutattak. Az Iskola másként hét legkiemelkedőbb programja a csütörtöki Élő könyvtár a bölcs választásért volt, ahol negyven szakembert kérdezhettek a diákok. Pénteken a Változó világ trendi szakmái címmel szervezik a programot, nyolc szakember, többek között webdizájner, 3D-s animátor, cukrász és mesterszakács ismerteti szakmáját a tanulókkal. Ugyancsak pénteken a nyolcadik osztályosoknak sulibörzét szerveznek, a végzős diákok különböző helyekre látogatnak, ahol szintén szakmákkal ismerkedhetnek.

– Nem kell aggódni, mert mindenki meg fogja találni a helyét az életben. Most már nem úgy van, mint régen, hogy választottam egy szakmát, és egész életemben azt kell végezzem, hanem lehet változtatni. Például az egyetemi rendszer is úgy van megalkotva, hogy az alapképzés után a mesterképzésen más szakot is lehet választani. Különben is napjaink az élethosszig tartó tanulásról szólnak. Az iskolával vagy az egyetemmel nincs vége a tanulásnak, mindig újat és újat kell tanulni ahhoz, hogy megálljuk a helyünket az életben – mondta Gábor Zsuzsa iskolai tanácsadó, az Iskola másként hét egyik szervezője.

– Nagyon tetszett ez a hét, különösen a mai nap, eddig két élő könyvtáron voltam, mérnökökkel beszélgettem, és tetszett a tegnap is, amikor két szakmát mutattak be a tanárok. Szerintem nagyon jól fel voltak készülve. Az első nap is jó volt, akkor megnéztük, hogy milyen képességeink vannak, eszerint mit tanulhatnánk a jövőben. Szerintem ez egy nagyon hasznos hét volt – ezt már Gábor Hanna Dóra tizenkettedik osztályos tanuló mondta.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!