Hirdetés

Élmény és látvány lovasoknak és nézőknek

Első alkalommal szervez fedelesfogathajtó-versenyt a Krigel Sport Klub és a Remetei Lovasklub, március 11-én. A Romániában nem szokványos esemény lehetőséget ad a lovassportok kedvelőinek és sportolóknak az élményszerzésre, időjárástól függetlenül.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 2 perc
Élmény és látvány lovasoknak és nézőknek
Lovassportok hóban. Lovardában szerveznek fogathajtóversenyt Fotó: Fórika Dóra

Ezen a hétvégén szervezik meg az I. székelyföldi fedelesfogathajtó-kupát Gyergyóremetén. A Krigel Sport Klub, valamint a Remetei Lovasklub közösen egy olyan eseményt szeretne létrehozni és hosszú távon kialakítani, ami az országban eddig nem volt – fogalmaztak a kedd délelőtti sajtótájékoztatón.

– Egy olyan eseményről beszélünk, ami Romániában nem szokványos, de az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és a világ fejlett lovastársadalmaiban mindenhol jellemző, hogy a téli időszakban, fedett felületen is szerveznek fogathajtóversenyeket. Ennek előnye, hogy lovassportokkal élők és a nézők folyamatos élményt és tevékenységet kapnak ezáltal. Romániában, Székelyföldön, ha lejár a szezon, október végétől áprilisig megszűnnek a tevékenységek, a lovak és a versenyzők is kiesnek a formából, hiszen a mindennapi edzés nem adja meg azt a tapasztalatot, amit a versenytől kapnak – mondta Bajkó Tibor főszervező.

Ezeket figyelembe véve valósítják meg a régi elképzelésüket, Petréd Károly, a Remetei Lovasklub elnökének közreműködésével. Az esemény helyszínét a társszervező fedeles lovardája adja.

A szombaton 13 órától kezdődő versenyen kettes és egyes fogatok mérkőznek meg egymással. Nem csak székelyföldi lovasok vesznek részt, a Hargita megyei versenyzőkön kívül érkeznek Háromszékről, Neamțból és Ialomițából is. A megmérettetés a fedelesfogathajtó-versenyek szabályai szerint, akadályhajtás és maratonhajtás kombinációival zajlik. A belépés mindenki számára ingyenes – tudtuk meg a szervezőktől.

Petréd Károly, a Remetei Lovasklub elnöke hozzátette: Remetén eddig csak díjugratóversenyeket szerveztek, ez az első fogathajtóversenyük. Bátorítanak minden érdeklődőt a részvételre, hiszen látványos élményt nyújtanak a rendezvénnyel.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!