Hirdetés

Elkezdődik az általános sztrájk a tanügyben

Hétfőn elkezdődik az általános sztrájk a tanügyben, és mindaddig fog tartani, amíg a szakszervezetek nem kapnak a kormánytól olyan megoldást, amely nagyon világos kilátásokat kínál – nyilatkozta Marius Ovidiu Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke a kormánypalotában lezajlott egyeztetések után. A tanácskozásról az Agerpres hírügynökség számolt be.

Bíró István
Elkezdődik az általános sztrájk a tanügyben
Illusztráció Fotó: Asztalos Ágnes

Most már biztos, hogy általános sztrájk kezdődik hétfőn a tanügyben –  erősítette meg vasárnap Marius Ovidiu Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke.
 
– El fogjuk juttatni kollégáinknak a kormány közleményét, ez a közlemény minden szervezetünkhöz el fog jutni, és a szakszervezeti tagok nagyon gyorsan meghozzák döntésüket, de azt biztosan kijelentjük, hogy ezzel az ajánlattal holnap megkezdődik az általános sztrájk – hangsúlyozta Nistor.

Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke szerint a kormány ajánlata a bértörvényben foglaltak szerinti bérkövetelések megoldására irányul, „semmi többre”.

– A 8-as mellékletet gyakorlatba ültetik, pontosabban a tanárok megkapják a 153-as törvényben előírt fizetést, hogy elérjék a maximális bérszintet. Ez 7-8 százalékos fizetésemelést jelent – mondta Hăncescu. Leszögezte azonban, hogy az intézkedés gyakorlatba ültetésének időpontja a kormánytól függ.

Az újságírók azon kérdésére, hogy mi történik a sztrájkolók fizetésével az általános sztrájk idején, Nistor a következőképpen válaszolt:

– Pontosan az, amit a törvény előír. A hatályos törvény szerint az általános sztrájk idejére a munkaszerződést felfüggesztik, tehát nem kapnak fizetést erre az időszakra. De mindenki vállalta ezt, vállaltuk. És ebből látszik az elégedetlenségi szint. Több mint 150 000 pedagógusról és további 60 000-70 000 kisegítő személyről van szó.

Nistor szerint a tárgyalások folytatódnak a következő időszakban, de a hatóságoknak „nagyon világos és határozott ajánlatokat kell tenniük a megvalósítások ütemterve és az összegek tekintetében”.

– Még ha jó szándékról is van szó, akkor is csak szándékról beszélünk. Egy jövőbeli bértörvényről beszélünk, egy olyan bértörvényről, amelyről csak július 15-én kezdenek tárgyalni, és elfogadása október vége körül valósulhat meg, de lehet, hogy csak 2023 végén, és esetleg január 1-jétől alkalmazható lesz – jelentette ki Nistor. Hozzátette, azt sem tudják még, mert nem kaptak rá egyértelmű választ, hogy a béremelés majd egyszerre vagy csak részletekben fog megvalósulni. – Jelenleg csak a lehetőségekről tárgyalunk – szögezte le.

Az iskolai év lezárását illetően a szakszervezeti vezetők leszögezték: a kormánynak kell válaszolnia erre a kérdésre, és „eldől majd”, hogy lezárják-e a diákokat év végén, vagy sem.

A FSLI elnöke kifejtette még, hogy a szakszervezetek nyitottak a tárgyalásokra, és nem értik, hogy a kormány miért húzta eddig az időt az új bértörvénnyel kapcsolatban.

A Spiru Haret tömb vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak a bérek kérdése a fontos, ugyanis a bértörvény tervezetéhez a szakszervezeti szövetségek több javaslatot nyújtottak be, amelyeket azonban a döntéshozók még nem vettek figyelembe.

Végezetül leszögezték: minden a kormányon múlik, és remélik, időben megtalálják a megoldásokat, hogy a tanulókra ne hasson negatívan a tiltakozó akció.

Nicolae Ciucă kormányfő és Marcel Ciolacu képviselőházi elnök vasárnap tárgyalt a szakszervezeti képviselőkkel a tanügyi alkalmazottak követeléseiről.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!