Hirdetés

Elkezdenék kiállítani a csippel ellátott személyit, de Hargita megyében sok a kérdőjel

Még év vége előtt elkezdenék kiállítani az új, csippel ellátott személyazonossági igazolványokat országszerte. Hogy ez Hargita megyében hogyan fog lezajlani, annak kapcsán még sok a kérdőjel.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Elkezdenék kiállítani a csippel ellátott személyit, de Hargita megyében sok a kérdőjel
Az új elektronikus személyazonosító igazolvány mintája Fotó: Forrás: Belügyminisztérium Facebook-oldala

A Belügyminisztérium által közvitára bocsátott tervezet szerint év vége előtt már országszerte igényelni lehetne a csippel ellátott személyazonossági igazolványokat, a kiállítás költségét – 67 lejt – az állam vállalná megára. Erre egyébként 200 millió eurót különítenének el az Országos Helyreállítási Tervben.

Az újfajta személyin a lakcímet és a születési helyet is elektronikus formában tárolják. Erre azért van szükség, hogy ha valaki meg akarja változtatni a lakcímét, ne kelljen csak ezért új személyit igényelnie. Ugyanakkor fontos változás lesz a jövőben, hogy az új típusú személyi igénylésekor már nem kell bemutatni sem a születési anyakönyvi kivonatot, sem a házassági bizonyítványt, hiszen azokat már digitálisan tárolnák, a kézzel fogható iratokat is ehhez mérten digitalizálnák – írja a Hotnews.ro. Fontos változás az is, hogy

már 14 éves kor előtt is lehet igényelni.

0–2 éves kor között két évig érvényesek, 2–14 éves kor között négy évig, 14–18 éves kor között öt évig, illetve 10 évig a 18 évnél idősebb személyek esetében. 70 éven felül pedig már nem kell lecserélni. A tervek szerint egyébként az új típusú személyi 2031-ig kell, hogy leváltsa a jelenleg is használtat.

Simon Mihály, a Hargita Megyei Személynyilvántartó Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta, Kolozsváron már volt egy kísérleti projekt az új típusú személyi igazolványokkal. Ahogy ő tudja – folytatta –, először Bukarestben és Kolozsváron lehetne igényelni már idén ezeket, azt követően jönnének a sorban a nagyobb régiók központjai, például Brassó, Konstanca, Temesvár. Hogy Székelyföldre, azon is belül Hargita megyébe mikor jut ez el, arról még pontos információt nem közölt a Belügyminisztérium. Ugyanakkor

egyelőre a szükséges rendszer sem áll rendelkezésre Hargita megyében, amellyel az új típusú személyihez mérten lehetne digitalizálni az anyakönyvi iratokat.

Noha a beszerzésük folyamatban, hogy mikor lesz abból az első elektronikus személyi igazolvány kiállítása, az még kérdéses.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!