Hirdetés

Elkészült Borszék költségvetése: 45,4 millió lejből gazdálkodhat idén a fürdőváros

A költségvetés-tervezet értelmében 45,4 millió lejből gazdálkodhat idén Borszék, 23 millió lejjel nagyobb összegből, mint tavaly. A 2400 lakost számláló fürdővárosban idén is a beruházásokra fordítják a legnagyobb összegeket.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Elkészült Borszék költségvetése: 45,4 millió lejből gazdálkodhat idén a fürdőváros
Archív Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A 45,4 millió lejes keretösszeg 84 százalékát beruházásokra fordítják Borszéken, emellett a bevétel 5,88 százaléka személyzeti költségekre megy el, 6,20 százalékot fordítanak fenntartási és működési költségekre, 3,06 százalékot tesz ki a fürdőépítésre 2016-ban tízéves futamidőre felvett állami hitel törlesztése, 0,80 százalékot költenek kultúrára, sportra és az egyházak támogatására. A keretösszegből 30 millió lej az európai uniós projektekből elnyert pályázatok értéke, az önkormányzat saját bevétele 16 millió lej: ez  4,5 millió lejes ásványvízilletékből, 6,5 millió lejnyi személyi jövedelemadóból, valamint épület- és területadókból tevődik össze.

Az oktatási intézmények fenntartására kevesebbet csoportosítottunk idén, hiszen az épület teljes felújítása miatt a diákok az önkormányzat épületeiben tanulnak, így azok költségeit mi álljuk. Jelenleg 150 ezer lej fenntartási költség van előirányozva számukra, és 73 ezer lej az ösztöndíjakra, ezt, ha szükséges, ki fogjuk egészíteni

– mondta el érdeklődésünkre Mik József polgármester.

A fürdővárosban több projekt megvalósítását tervezik az idei költségvetésből: a Regionális Operatív Programból finanszírozott iskolafelújítás, a felsőborszéki kultúrház modernizálása és a szociális lakások építése is ebből a keretből valósul meg – áll a borszéki önkormányzat szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében. A fürdővárosban megvalósult a középületeket ellátó biomasszás fűtésrendszer kiépítése, a napokban tesztelik a rendszert. A pályázat eredeti összege 670 ezer lej volt, ebből 607 ezer lejt tett ki a vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradt 63 ezer lej volt az önkormányzat önrésze. Ehhez képest a munkálatok végéhez közeledve az önrész összege majdnem háromszorosára, 1,68 millió lejre nőtt. 

Borszéken az év első felében elkezdődhet a Stadion utcai sportbázis felújítása, befejeződik a város közvilágításának modernizálása, így az elhasznált energiamennyiség több mint nyolcvan százalékát lehet megspórolni. 

Az Anghel Saligny fejlesztési program révén 7,9 millió lejből újul meg a víz- és csatornahálózat, olyan városrészeken, ahol korábban nem volt felújítás, ugyanakkor prioritás a villanyhálózat bővítése is, az ifjúsági házak területeinél. 

Az önkormányzat tavaly tizenöt évre koncesszióba vette az Ásványvizek Országos Társaságától (SNAM) a 3-as, 5-ös, 6-os, 10-es, 11-es források épületeit: idén elkezdődik a felújítási tervek elkészítése. Mik József polgármester érdeklődésünkre elmondta: az uniós pályázatok önrésze nagy terhet ró az önkormányzatokra, Borszéken nyolcmillió lejt különítettek el erre a célra a költségvetésben, de ez csupán a szükséges összeg fele.

– Abban az esetben, ha a kormány nem vállal át valamennyit ezekből a költségekből, nehéz helyzetbe kerülünk. Inkább hitelfelvételre ösztönzik a helyi hatóságokat, ami, valljuk be, elég veszélyes játék – fogalmazott az elöljáró, hozzátéve, hogy egyelőre még nem döntöttek kölcsön felvételéről. Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!