Hirdetés

Elhunyt Pelé

Életének 83. évében elhunyt minden idők egyik legjobb labdarúgója, a háromszoros világbajnok Edson Arantes do Nascimento, Pelé.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 4 perc
Elhunyt Pelé
Háromszor emelte magasba a vb-trófeát Pelé

Pelénél 2021 szeptemberében diagnosztizáltak először tumort (a vastagbelében), azonnal megoperálták, majd hetekig az intenzív osztályon kezelték, ahonnan hamarosan, októberben hazaengedték, miután javult az állapota, de az év végén átesett kemoterápiás kezelésen is. Közösségi oldalán rendszeresen tájékoztatta követőit az egészségi állapotáról, nem volt titok, hogy folyamatosan kezelték a vastagbéldaganata miatt.

A hónap elején a legendás focis szervezete már nem reagált a kemoterápiás ellátásra, ezért a rák ellen már nem kezelték, életkörülményeit javító kezeléseket kapott palliatív eljárás keretében. Hivatalos Instagram-oldalán azt üzente, erősnek érzi magát, és reménykedve vesz részt a szokásos kezelésein.

A karácsonyi időszakot mindazonáltal – a család és az orvosok közös megegyezésével – már nem tölthette otthon. Szerettei mindvégig vele voltak a kórteremben, és a hírek ekkor arról szóltak, hogy elbúcsúztak tőle. Pelé szervezete végül december 29-én adta fel a harcot, korábbi klubja, a Santos közölte, hogy életének 83. évében elhunyt.

Edson Arantes do Nascimento háromszor ünnepelt világbajnoki címet a brazil válogatottal, 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben egyaránt elhódította a trófeát. A válogatottban 92 találkozón 77-szer talált be. A televíziózás elterjedésével párhuzamosan vált minden idők egyik legnagyobb és legismertebb sportolójává. Pályafutása során 1363 mérkőzésén 1281 (más számítások szerint 1284) gólt szerzett.

Kövessen a Facebookon!