Hirdetés

Életmentés a török romok alól

A törökországi súlyos földrengés utáni mentőakciókról, az alkalmazott technikákról és az átélt váratlan helyzetekről tart szombaton előadást Bodó László, a magyarországi KÖTÉL Egye­sület parancsnoka Szé­­kelykeresztúron. Az eseményre nemcsak a szakmabelieket, hanem minden érdeklődőt várnak.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Életmentés a török romok alól
Akcióban a tűzoltók, műszaki mentés Fotó: Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület/ Fb

A helyi önkormányzat és a Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület meghívására érkezik szombaton Székelykeresztúrra Bodó László, a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület vezetője, aki a megalakulása óta támogatója, segítője a székelykeresztúri önkéntes tűzoltóknak. Szali Mózes, a Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetője elmondta, tizennyolc éves kapcsolat köti össze őket. Mivel a kaposvári egyesület vezetője is erdélyi származású, ezért felkarolták a Villámot, az anyagi javak mellett pedig gyakorlati és elméleti tudást, képzéseket is nyújtottak számukra. Az elmúlt tizennyolc év alatt számos közös bevetésen is részt vettek az önkéntes csapatok, most pedig azzal a céllal hívták Székelykeresztúrra, hogy törökországi tapasztalataiból tanulhassanak.

– Arra kértük, beszéljen nekünk a mentésekről, hogy milyen helyzetekben milyen technikákat alkalmaztak. Célunk, hogy ilyen esetekre is felkészülhessünk, tanulhassunk, hiszen ne adj’ isten, bármikor történhet nagyobb földrengés nálunk is, és akkor tudjuk, hogy mit kell tenni – ismertette Szali Mózes.

Az ingyenes, kétórásra tervezett előadásra nemcsak önkéntes tűzoltókat, hanem a szakmabelieket és minden érdeklődőt várnak. A részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött, jelentkezni a 0740–609391-es telefonszámon lehet. Erre csupán azért van szükség, hogy tudják, a 183 személyes művelődési házban megtelnek-e a helyek, és szükség lesz-e egy második előadásra is az érdeklődés függvényében.

A Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2005-ben alakult, elsőként Romániában, kilenc alapító taggal, jelenleg harmincfős csapata van. Mára igen jól felszerelt civil független egyesületnek számít, számos olyan eszközzel rendelkezik, ami igencsak ritka, vagy egyáltalán nem fordul elő önkéntes csapatoknál. 2022 igencsak mozgalmas év volt, rekordszámú, összesen 75 bevetésen vettek részt. Ezek között tarló- és erdőtűz, valamint halálos autóbaleset is volt. Legutóbb a Székelyudvarhelyen folyóba gurult autó kimentésében vettek részt.

– Ez is egy olyan szakma, amely már nemcsak a tűzoltásról szól, hanem a műszaki mentésekről is. Ehhez pedig nemcsak technika, hanem az emberi tényező is nagyon fontos, tudás és rátermettség is kell – részletezte Szali Mózes. Elmondta, csapatuk minden egyes tagja önkéntesen, saját munkája mellett teljesíti a szolgálatot, évente több képzésen vesznek részt, és folyamatosan várják az újabb önkénteseket.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!