Hirdetés

Egyetlen ukrán állampolgár sem állt munkába Hargita megyében a háború kitörése óta

Noha februárban több mint ötszáz ukrán állampolgár helyezkedett el a romániai munkaerőpiacon, Hargita megyében az orosz–ukrán háború kitörése óta egy sem – legalábbis a megyei munkaerő-elhelyező ügynökség nyilvántartása alapján.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Egyetlen ukrán állampolgár sem állt munkába Hargita megyében a háború kitörése óta
Képünk illusztráció Fotó: pexels.com

Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség Munkaerő-piaci Elemző és Társadalomgazdasági Szolgálatának vezetője érdeklődésünkre közölte, a háború kitörése óta csupán egy esetben kereste meg őket egy Marosfőn megszállt ukrán csoport, hogy segítsenek számukra elhelyezkedni a megyei munkaerőpiacon. 

Elmondta, nyolc személyről van szó, közülük hatan felsőfokú végzettségűek. Ezért angol vagy román nyelvű tanfolyam érdekelte volna őket, amelyek révén elhelyezkedhetnek egy Hargita megyei vállalatnál. Ám mire megszervezték volna ezt, a szóban forgó csoport tagjai továbbálltak, és azóta sem jelentkeztek ismét a megyei munkaerő-elhelyező ügynökségnél. Ez még tavaly augusztusban volt, azóta pedig egy ukrán állampolgár sem jelentkezett hozzájuk – tudtuk meg. 

Jánó Edit azt is közölte, hogy

nemrég néhány Hargita megyei cég érdeklődött tőlük, hogy adnak-e támogatást számukra, ha ukrán állampolgárokat alkalmaznak.

Viszont utánuk sem jár más támogatás, mint a román munkavállalók után, így több információ nem került a munkaerő-elhelyező ügynökség birtokába ezzel kapcsolatosan, hogy végül alkalmazták-e őket, vagy sem.

Az ügyben a Hargita Megyei Munkaügyi Felügyelőségtől is érdeklődtünk, hogy van-e olyan ukrán állampolgár, aki nem a munkaerő-elhelyező ügynökségen keresztül állt munkába a megyében, azonban azt közölték, nincs erre vonatkozó adatuk. 

Az Agerpres hírügynökség február végi tájékoztatása szerint egyébként 7561 ukrán állampolgárnak van érvényes munkaszerződése Romániában, ezekből 6238-at még a háború kirobbanása előtt kötöttek. A legtöbben (2249-en) közülük Bukarestben dolgoznak, Beszterce-Naszód megyében 493, Temes megyében 422, Argeş megyében 409 ukrajnait alkalmaztak a hazai vállalatok.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!