Hirdetés

Egy tea mellett Homoródalmáson

Gyógynövények, helytörténet, gyümölcstermesztés és orvostudomány témakörök mozgatják meg leginkább a homoródalmási közösséget – vallja Csete Árpád, a harmadik alkalommal megszervezett Almási Esték előadás-sorozat ötletgazdája. Kéthetente, egészen húsvétig tartanak a szellemi és közösségi alkalmak a Homoródmentén.

Demeter Adél-Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Egy tea mellett Homoródalmáson
Tanácsok a vállalkozó kedvűeknek Fotó: Sándor Krisztina

Harmadik alkalommal szerveznek Almási Esték néven, novem­bertől húsvétvasárnapig tartó rendezvénysorozatot Homo­ród­almáson. A kéthetente tartott programon az egybegyűltek közösen főznek vagy beszélgetnek, de volt már borkóstoló, foglalkoztak a lelki egészséggel, biogazdálkodással, vagy pályázatírással is. Csete Árpád unitárius lelkész, az Almási Esték házigazdája szerint céljuk, hogy minél nagyobb közösséget szólítsanak meg, érdekes témákkal és beszélgetésekkel töltsék meg a hosszú téli estéket. 2017-ben szervezték meg először, a koronavírus-járvány miatt ez a harmadik alkalom, viszont mára hagyománya van az Almási Estéknek, a közösségi igények szerint keresnek meghívottakat. Elmondta, legalább húsz-harminc érdeklődő minden eseményre összegyűl, viszont a témától függően a környező településekről vagy Székelyudvarhelyről, Csíkszeredából is érkeznek résztvevők.
– A falusi, hosszú téli estéket Székelyföld-szerte közösségi programokkal tették színesebbé az elődeink, ezért mi is ezzel a motivációval, kísérleti jelleggel indítottunk útjára az Almási Estéket öt évvel ezelőtt – közölte a programsorozat ötletgazdája.
Rámutatott, az előadás-sorozat főszervezője a Ho­mo­ród­almási Unitárius Egyházközség, viszont a rendezvény nem egyház- és felekezetfüggő, Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, valamint Olán Irénke is fontos támogatói voltak első perctől. Minap pasztorálpszichológus tartott előadást, e hónaptól viszont adventi vizekre eveztek: az ökumené jegyében, protestáns és római ka­to­likus lelkipásztorok e­lő­adásai révén készülnek közösen a karácsonyra. Csete Árpád kiemelte, többnyire középkorúak járnak az Almási Estékre, de időnként néhány iskolás és fiatal felnőtt érdeklődését is felkeltik a változatos programokkal. Elmondása szerint az a céljuk, hogy a kis településen legyen közösségi és szellemi együttlét a hosszú esték hónapjai alatt.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!