Fotókon a két Homoródmente szépségei

Nyolcadik alkalommal zajlott nemzetközi fotótábor a Homoródmentén. Az értékőrzés, értékteremtés mellett a rendezvény célja, hogy a művészek vigyék a vidék szépségének hírét a nagyvilágba.

Hadnagy Éva
Fotókon a két Homoródmente szépségei
Megörökített pillanatok Fotó: Homoród Fotóklub

Tíz évvel ezelőtt alakult a Homoród Fotóklub azzal a céllal, hogy megörökítsék és a nagyvilágban jó hírét vigyék a Homoródmentének, bemutassák tájait, falvait, az ott élő embereket. Ez az egyetlen vidéken működő fotóklub az országban. Munkájuk nem volt hiábavaló, hiszen mára alig akad olyan kiállítás a megyében, hol ne tűnne fel egy-két homoródmenti alkotás. Összesen nyolc tagja van a fotóklubnak, évente több saját kiállítást szerveznek Erdély-szerte, de külföldön is rendszeresen megfordulnak, hogy bemutathassák alkotásaikat. Hátszegi Csaba, a Homoród Fotóklub alapítója, vezetője elmondta, legutóbb a magyarországi Uszódon, azt megelőzően pedig Baján volt tárlatuk.

Nemzetközi fotótábor 

Évről évre nagy népszerűségnek örvend az idén nyolcadik kiadásához érkezett nemzetközi fotótábor. A rendezvény július 30-án kezdődött és augusztus 4-ig tartott Abásfalván. Az évek során számtalan elismert fotós megfordult már ezen a rendezvényen, érkeztek vendégek Felvidékről, Angliából, de volt katalán résztvevő is, idén túlnyomórészt Magyarországról érkeztek a fotósok. – Nagyon jó csapat volt az idei, lelkes, elszánt fotósok, akik örömmel vetették bele magukat a különböző témákba – nyugtázza elégedetten a főszervező. Idén huszonhat résztvevővel zajlott a rendezvény, a tábor fő témája a fa volt, de bárki tetszése szerint bármit fotózhatott. Együtt fedezték fel a két Homoródmente kincseit, régi házait, kapuit, harangjait, a hagyományos mesterségeket, a naplementében hazatérő csordát, még esztenán is megfordultak. A tábor minden napján más-más települést kerestek fel, így bőven volt mit fotózni. Esti programként megbeszélték az aznapi témákat, megvitatták a különböző szemléletmódokat, az alkalmazott technikákat, ezáltal pedig tanulhattak is egymástól. 

– Minden fotós hozott magával anyagot korábbi munkáiból, ezt kiállítottunk, így lehetőségünk volt jobban megismerni egymás munkásságát, azokat a fotóklubokat, ahonnan érkeztek – tette hozzá. Hátszegi Csaba szerint egyfajta értékmentő munkát is végeznek a falvakban a fotósok, hiszen az elmúlt tíz év során számos olyan épületet, kaput megörökítettek, amely azóta az enyészet martalékává vált. A tábor ideje alatt készült alkotásokból a későbbiekben kiállítást szerveznek, ennek rendszerint Csíkszeredában a Megyeháza Galériája biztosít otthont.
– Minden résztvevőtől tíz alkotást kérünk vissza, ezekből válogatjuk a Csíkszeredába tervezett őszi tárlat anyagát – vázolta a felvételek sorsának alakulását, megjegyezve, hogy a táborozóktól ezúttal is jók a visszajelzések, így minden bizonnyal jövőre is lesz folytatása a fotótábornak.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!