Hirdetés

Díjnyertes sajtófotókból nyílt tárlat Csíkszeredában, újdonságként szerepelnek a drónfelvételek is

Hetedik alkalommal hirdette meg a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) a Brassaï Sajtófotó-pályázatot. A több száz beérkezett fotóból, melyek között újdonságként szerepelnek a drónfelvételek, mintegy félszáz művet válogatott ki a zsűri. A fotókiállítást csütörtök délután nyitották meg Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában. A tárlat 2023. június 4-ig látogatható.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Díjnyertes sajtófotókból nyílt tárlat Csíkszeredában, újdonságként szerepelnek a drónfelvételek is
Fotó: László F. Csaba

Az ünnepélyes megnyitóra szép számban jöttek el érdeklődők. A megjelenteket Botár László, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársa, galériavezető, képzőművész köszöntötte, mondván: a Brassaï fotópályázat 2022-es anyagának válogatását tekinthetik meg a látogatók, kivetítőn pedig a teljes sorozatokat láthatják. A sajtófotó a legátfogóbb, talán az élet minden részéből elles valamit, és közvetít nekünk, és ha jó a fotós, akkor a történet át tud jönni, mert minden fotó történeteket mesél nekünk, és tartalmakat.

László F. Csaba

Az üdvözlő szavak után átadta a szót a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében megjelent Lukács Bence Ákos vezető konzulnak, aki köszöntőbeszédében rámutatott arra, hogy ma az alkotói szabadság korát éljük, és ehhez megváltozott világunk bőven szolgáltat témát sajtófotózás területén is.

László F. Csaba

Az, hogy a MÚRE immár hetedik alkalommal tartotta fontosnak a sajtófotó-pályázat kiírását, két dolgot jelez: egyrészt az erdélyi magyar sajtó sz„nvonalát, vagyis azt, hogy a minőségi újságírás és a művészi igényű fényképezés szervesen összetartozik, másrészt pedig azt, hogy van elegendő magyar tehetséges fotós a Kárpát-medencében és a nagyvilágban, aki méltónak bizonyul a nagy elődökhöz, legyen szó Brassaïról (eredeti nevén Halász Gyula), André Kertészről vagy Robert Capáról. Végezetül a vezető konzul megjegyezte: ma, amikor a díjnyertes képek előtt állunk, elmondhatjuk, nincs nagyszerűbb érzés, mint megbizonyosodni, hogy egy érték teremtődött.

László F. Csaba

Halmágyi Zsolt sportfotós, a sajtófotó-pályázat zsűrielnöke is szólt a jelenlévőkhöz méltatva a pályaműveket, kiállított fényképeket. Elmondta:

idén vezették be először a drónkategóriát, és ebben a kategóriában is több pályamunka érkezett.

Végezetül ismertette a díjazottak névsorát, a jelenlévőknek pedig oklevelet adtak át. A szervezők az idei pályázatot az elmúlt évi Brassaï-fődíjas, 2022 decemberében elhunyt fotográfus, Móricz-Sabján Simon emlékének ajánlják.

László F. Csaba

Díjazottak
Brassaï-fődíj:
Szőllősi Mátyás Anyóka című képéért, továbbá Szerelmespárok és Ottmaradók című sorozatáért.
A Riportfotó kategória díja:
Sánta István Csaba Aqua című képéért és Slow című sorozatáért.
A Sportfotó kategória díja megosztva:
Kerekes István Varázslatos pillanat, továbbá Na, vajon mi lesz? című képéért;
Ótos András Vágta című sorozatáért.
A Szociofotó kategória díja:
Klárik Loránd Bandázás című képéért.
A Hír, esemény, dokumentarista fotó kategória díja:
Szerda Zsófia Tánc a dukátért, valamint Kolbásztöltő verseny Bácskertesen című sorozatáért;
Pataki Hajnal Tánctanítás című képéért;
Bikfalvi Zsolt Freece című sorozatáért.
A Drónfotó kategória díja:
Huszár Szilamér Szent Anna-tó, valamint Templom és kolostor Szárhegyen képeiért;
Szigeti Vajk István Fényárnyék, Havasi legelő, valamint Krakkó völgyhíd című képéért;
A Holnap Kulturális Egyesület Natura-különdíja:
Molnár Edvard Halpusztulás, valamint Madarász című sorozatáért.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!