Hirdetés

Digitális térképen a három székelyföldi megye borvizei és gyógyforrásai

Elkészült a három megye ásványvizeit és gyógyforrásait összesítő digitális borvíztérkép. A projekt megálmodói sajtótájékoztatón mutatták be a BalneoMap weboldalt, mely a régió természeti adottságainak és balneológiai potenciáljának bemutatására hivatott.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Digitális térképen a három székelyföldi megye borvizei és gyógyforrásai
Fotó: László Csaba

Szerda délelőtti sajtótájékoztatón mutatták be a Közép Fejlesztési Régió, Hargita, Kovászna és Maros megye ásványvizeit és gyógyforrásait összesítő digitális borvíztérképet, a BalneoMapet. Mint elhangzott, a projektet a Transylvania Balneoturisztikai Klaszter kezdeményezte.

Az eseményen Madár Zsolt erdészmérnök, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás munkatársa úgy fogalmazott: a BalneoMap egy korszerű, online eszköz arra, hogy egyszerűen megtalálhatóvá, elérhetővé tegye a forrásokat, valamint hogy ezeket interdiszciplinárisan és három nyelven ismertesse. A térkép célja, hogy átfogó gyűjtőpontja és dinamikus eszköze legyen a balneológiának mint fejlesztendő területnek. 

A platformon több mint kétszáz forrás van jelen, hozzávetőlegesen negyven településről. A projekt célja, hogy egy virtuális adatközpontot hozzon létre a balneológia köré építve. A borvízforrások feltérképezése és ezek elhelyezkedésének interaktív megjelenítése egy fontos lépés ennek érdekében

– fogalmazott Madár Zsolt.

A térképen megjelenő Hargita megyei források azonosítását és GPS-koordinátáinak rögzítését a Hargita Megye Tanácsa keretében működő Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás végezte el. Emlékeztettek: a társulásnak van még egy borvízprojektje, amely azt célozta meg, hogy radiológiai szempontból megvizsgálják a Hargita-hegység zónájában levő negyvennyolc ásványvízforrást. Erre azért volt szükség, mert szerettek volna meggyőződni arról, hogy borvizeink fogyaszthatóak, nem veszélyesek radiológiai szempontból. A társulás munkatársa hozzátette: ezzel a borvizek és az azok köré épülő beruházások létesítéséhez is hozzá szerettek volna járulni.

László Csaba

Vajda Lajos, a Transylvania Regionális Balneoturisztikai Klaszter alapítója hozzátette: Hargita, Kovászna és Maros megye után szeretnék, ha Szeben megye is felkerülne a BalneoMapre, ugyanis ott található két nagyon jelentős fürdőtelep, Bázna és Vízakna.

A sajtótájékoztatón Mátyus Enikő, a Transylvania Regionális Balneoturisztikai Klaszter menedzsere a megvalósítás háttérmunkájáról beszélt. Úgy fogalmazott:

a weboldal elkészítését komoly és hosszas kutatási munka előzte meg. Több tanulmányt és kutatást is feldolgoztak, emellett feltérképezték a fürdőtelepek hátterét is. Mint mondta: a projekt célja nem csupán a régió ásványvizeinek és gyógyforrásainak számbavétele és digitális monográfia készítése volt, hanem az ásványvizek gyógyhatásának népszerűsítése is. 

A weboldalon a fürdőtelepeknél azt is jelöltük, hogy milyen más turisztikai látványosságok vannak a településen, illetve milyen megbetegedések esetén ajánlott a helyi forrás. Ezeket könyvekből, tudományos cikkekből állítottuk össze, hogy az információk biztos alapokon álljanak

– fogalmazott Mátyus Enikő.

Minden települést három aspektusból vizsgáltak meg: a természeti erőforrások és a jelenlegi turizmus hatása ezekre az erőforrásokra, illetve társadalmi és gazdasági szempontok. A megálmodók úgy nyilatkoztak: középtávú céljuk, hogy a feltüntetett források sorát bővítsék, illetve hogy egy napon az ország összes forrása megjelenjen az oldalon. A térképnek jelenleg adatbázisjellege van, az elképzelésük az, hogy a későbbiekben odáig tudják fejleszteni, hogy legyen egy ehhez kapcsolódó telefonos applikáció is. Az alkalmazás segítségével a látogatók olyan digitális tartalmat láthatnak, mely az adott környék legendáit és az ásványvízre vonatkozó aktuális fogyasztási javallatot is bemutatja.

A BalneoMap weboldala jelenleg is fejlesztés és optimalizálás alatt áll. A digitális térkép elérhető a balneomap.ro oldalon.

Kövessen a Facebookon!