Hirdetés

Diákjárat Csíkszentmártonba

Pál Zoltán, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola igazgatója megállapodott az egyik csíki busztársasággal, hogy a környékbeli falvakról ingázó diákoknak különjáratot indítsanak Csíkszentmártonba és vissza. A bentlakás korszerűsítésére várni kell, a diákjárat indítása nem újdonság.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 2 perc
Diákjárat Csíkszentmártonba
Ingázó diákok. Megoldáskeresés | Fotó: László F. Csaba Fotó: László F. Csaba

Pál Zoltán, a csík­szent­már­toni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola igazgatója megállapodott az One Impex Kft. busztársasággal, hogy a környékbeli falvakról ingázó diákoknak hétköznap délutánonként buszjáratot indítsanak Csíkszentmártonba, illetve onnan haza. Az igazgató szerint erre azért volt szükség, mert a Kászonokból, vagy akár Csinódból és Egerszékből ingázó diákoknak megterhelő a reggeli munkásjáratokkal iskolába járni.
– Kászonból a reggeli buszjárat hajnali fél hatkor indul, ami nagyjából fél hétre ér be. A diákoknak további másfél órát kell várniuk az első becsengetésig, ami embertelen, itt további egyeztetésekre van kilátás – jegyezte meg az iskolaigazgató.
Kiemelte: évek óta fennáll a probléma, minden évben igyekszik személyesen egyeztetni a busztársaságokkal a diákjárat indításáról.
– Idén több mint hatvan ingázó diáknak oldjuk meg az utaztatását. A megyei tanács néhány héttel ezelőtt Csinódban tartott kihelyezett ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kérésére felszólalt az iskolaigazgató, ott is beszélt az ingázó diákokat érintő problémáról.
– A megyeelnök is fontosnak tartja a buszjárat indítását. Az is szempont, hogy a Csíkszent­már­tontól távolabb élő diákok rendszeresen eljussanak iskolába. Egerszéken és Csinódon elsősorban a mezőgazdaság és a turizmus áll rendelkezésükre, a diákoknak ezen a téren ismereteik elmélyítésében középiskolánk szakjai nyújtanak lehetőséget. Egyik évben pozitív példa volt, hogy a Kászonból ingázó diákok bérleti költségeit a kászoni közbirtokosság finanszírozta – emelte ki Pál Zoltán.
Az igazgató megjegyezte, a távolról ingázó diákok számára megoldást jelentene a bentlakás, erre egyelőre nincs lehetőségük, további anyagi forrásokra lenne szükségük a kollégium korszerűsítésére.
– A bentlakás még kényelmesebbé tehetné a távolból érkező, tanulmányaikat Csík­szentmártonban folytató diákok életét. Számtalan esetben, ősszel és tavasszal a szomszédos települések diákjai gyalog vagy biciklivel teszik meg a távot reggel és délután egyaránt. Többek között a csíkszentsimoni Szent László Gyermekotthon diákjai is – mutatott rá egyik fő szempontra a buszjárat szükségszerűségének indoklásakor.
Mint mondta, a busztársaságtól árajánlatot kaptak három-, illetve négyhetes időszakos bérletekre.
– Sajnos az iskolai szünidők következtében csupán három hónapban – novemberben, márciusban és májusban zajlik egész hónapos tanítás. Jobbnak tűnt a háromhetes bérletek biztosítása – tette hozzá a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola igazgatója.

Buszok menetrendje reggel és délután

Csíkmenaság 6:30, Csíkszentgyörgy 6:35, Csíkbánkfalva 6:38 és Csíkszentmárton 6:45.
Tusnádfürdőn 7:20, Újtusnád 7:25, Tusnád 7:27, Lázárfalva 7:30, Csík­koz­más 7:35, Csíkszentmárton 7:40.
Csíkszentimre 7:15, Csatószeg 7:25, Csíkszentsimon 7:32, Csíkszent­márton 7:38.
Az iskolából hazafelé: Csíkszentmártonból 14:35-kor Csíkszentimre irányába.
Csíkszentmártonból Tusnádfürdő irányába 14:40-kor indul, míg Csíkmenaságra 15:30-kor indul a délutáni diákjárat.

Bérletárak

Tusnádfürdő – Csíkszentmárton 130 170
Újtusnád – Csíkszentmárton 120 160
Nagytusnád – Csíkszentmárton 120 160
Lázárfalva – Csíkszentmárton 120 160
Kozmás – Csíkszentmárton 115 150
Kászonimpér – Csíkszentmárton 250 320
Kászonaltíz – Csíkszentmárton 260 330
Menaság – Csíkszentmárton 145 193
Csíkszentgyörgy – Csíkszentmárton 130 170
Bánkfalva – Csíkszentmárton 120 155
Csíkszentkirály – Csíkszentmárton 120 160
Csíkszentimre – Csíkszentmárton 130 170
Csatószeg – Csíkszentmárton 130 170
Csíkszentsimon – Csíkszentmárton 115 150
Simoni gyermekotthon – Csíkszentmárton 115 150
Csíkszereda – Csíkszentmárton 180 240

 

Kövessen a Facebookon!