Hirdetés

Csíkszeredában tartották a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumát

Nagy érdeklődés övezte a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumát, pénteken Csíkszeredában, ahol számos gazdálkodó és gazdaszervezet volt jelen, különböző ágazatokból, Hargita, Kovászna és Maros megyéből. Így mindhárom székelyföldi megye képviseltette magát.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 7 perc
Csíkszeredában tartották a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumát
Érdeklődőből nem volt hiány Fotó: László F. Csaba

Hargita Megye Tanácsának Amfiteátruma zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, akiket házigazdaként Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója köszöntött, hangsúlyozva, hogy a jövőt közösen tervezik.

Családi gazdaságok segítése
– Versenyképes, családi vállalkozások megteremtése a fő cél itt Székelyföldön – jelentette ki Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, köszöntve a neves magyarországi és hazai meghívottakat. Megjegyezte: az idén már öt esztendeje működő szervezet által segíteni kívánják az agráriumban történő generációváltást, támogatást nyújtanak a sikerhez, valamint ahhoz, hogy a vállalkozások tudjanak piacra termelni és ott megmaradni. – Ha segítünk, többen belevágnak és sikeres lehet az agrárium – mondta Becze.

– Fantasztikus érzés, amikor eltervezünk valamit, majd az meg is valósul – erről már Jakab István, a  Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke beszélt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdák nélkül ne születhessen döntés. Ezt így gondolják az anyaországban és Székelyföldön is, mondta.

A megváltozott éghajlati és politikai környezetben csak együtt lehet sikeres a magyar és székely gazda,

megosztva egymással rendszeresen a megszerzett tudást.

László F. CsabaA MAGOSZ elnöke szerint húsz esztendeje már annak, hogy különböző fórumok által egy olyan rendszert kezdtek el kialakítani, amely keretében a gazdák meg tudják osztani egymással a hasznos információkat, a tudást, a módszereket.

Együttműködve a székely gazdákért
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke videóüzenetben gratulált, és köszöntötte a fórumon megjelent gazdatársadalom színe-javát, hangsúlyozva, minden téren a gazdák mellett állnak, és segítik őket tanácsokkal, pályázatírással és számos megyei kiadványon keresztül hasznos információkkal.

– Gratulálok a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének, hogy a székelyföldi gazdák legkiválóbbjait sikerült felsorakoztatniuk. A Székelyföldi Falugazdász-hálózat az egyik legkiemelkedőbb projektünk, mindez a székelyföldi gondolkodásnak és együttműködésnek köszönhető. A csíki területi RMDSZ-szel összefogva Hargita Megye Tanácsa is teljes mértékben támogatja a székelyföldi gazdákat – fogalmazott az elnök.

László F. Csaba
Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a pályázati lehetőségekről tájékoztatta a jelenlévőket, vázolva az agrárminisztérium stratégiáját az elkövetkező időszakra, kiemelve, hogy az RMDSZ több olyan sikert ért el, ami a gazdáknak kedvez. Felszólalásában az államtitkár egy jó hírrel is szolgált. Örömmel közölte, miszerint

a következő pályázatok támogatási része nőtt, így az önrész csökkent.

A fiatal gazdák számára 80 százalék lesz a támogatás, és 20 százalék az önrész, a negyven év feletti, tapasztalt gazdák számára pedig 65 százalékra nőtt a támogatás. Hargita megye országos szinten élen jár az állattenyésztéssel kapcsolatos lehívott pályázatok terén. A pályázatok könnyítésének köszönhetően még több gazda tud majd sikeresen pályázni. A megfelelő pályázatok biztosításával egy jó alapot tudnak biztosítani a fejlődésre a székelyföldi gazdatársadalom számára.

A beszédek elhangzását követően a szekcióülések következtek, ahol a szarvasmarha-tenyésztők, méhészek, növény-, zöldség-, gyümölcs-, és gyógynövénytermesztők, sertéstenyésztők, erdő- és vadgazdálkodók, biogazdálkodók, valamint a juh- és kecsketenyésztők vitatták meg ügyes-bajos dolgaikat, keresve a lehetőségeket, kilátásokat.

László F. Csaba
„A közösségért cselekszünk”
Kötetlenebb formában, barátibb hangulatban az egyeztető fórum szakmai beszélgetéseinek és köszöntéseinek sora a Fenyő Hotelben folytatódott, ahol Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a politikum feladatának nevezte, hogy eszközöket tegyen le az asztalra annak érdekében, hogy a gazdák sikeressé váljanak.

– A szülőföld gondozása elengedhetetlen, mert enélkül a szülőföld elveszik – fogalmazott az elöljáró.

Könczei Csaba parlamenti képviselő az öt éve működő Székely Gazdaszervezetek Egyesületének az ágazatban folytatott koordináló szerepe fontosságára mutatott rá, ami által hatékonyan tudnak együttműködni, társulni a gazdák. Hajdu Gábor parlamenti képviselő az együttműködésben látja lehetőségét annak, hogy a formálódó új világba lépve, a székelyföldi agrártársadalom hagyományait őrizve megkeresse, megtalálja lehetőségeit.

A délelőtti szakmai beszélgetések tanulságainak rövid bemutatására kaptak lehetőséget a szekcióvezetők.

A különböző gazdasági ágazatokat számos hasonló probléma sújtja: az energiaárak növekedése, költséghatékonyság, tőkehiány, a fogyasztói igények megváltozása. 

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes üdvözletét adta át a jelenlévőknek, mondván, erős székelyföldi csapat munkálkodik Bukarestben, aminek eredményei helyi szinten is látszódnak. Rávilágított a környezetvédelem és gazdálkodás összefüggéseire, a problémák mellett az eredményekre is, mert bár nehezek a tárgyalások, és sok a tennivaló, fontos, hogy figyeljünk egymásra, mert „a közösségért cselekszünk” – zárta gondolatait a környezetvédelmi miniszter.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!