Hirdetés

Csíkszereda identitását tükröző városbejáratok terveit várják

A csíkszeredai városbejáratok egységes arculatáról szóló ötletpályázatot ismertették kedden a városháza gyűléstermében a sajtó jelenlétében, mely egyúttal a pályázat elindítását is jelentette. A jelentkezők június 9-ig jelezhetik részvételi szándékukat, majd augusztus 18-ig adhatják le pályamunkájukat. A zsűrizést követően az eredményt szeptember 11-én hirdetik ki.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Csíkszereda identitását tükröző városbejáratok terveit várják
Fotó: László F. Csaba

A komoly és ösztönző pénzjutalommal járó tervpályázatot a megyeszékhely önkormányzatának Településrendezési osztálya hirdette meg, azzal a céllal, hogy a település mind a hét bejáratánál legyenek egységes, a város identitását tükröző, turistákat, átutazókat üdvözlő vizuális arculati elemek.

A sajtótájékoztatóra videón bejelentkező Korodi Attila polgármester kifejtette:

a pályázat arra hivatott, hogy a városbejáratokhoz egységes arculatú üdvözlő táblák épülhessenek, vizuális képet adva a város lakóinak értékrendjéről – kik vagyunk, hogyan élünk –, mely által üzenni tudunk a városba érkezőknek.

– A szakmai zsűri által elbírált pályázatokra – főleg a nyertesére – támaszkodva a jövőben megépítik a megfelelő bejárati elemeket, mert a kommunizmusból örökölt jelenlegiek nem jelképezik és jelenítik meg a mai Csíkszeredát – mondta az elöljáró.

Albert Sándor főépítész ismertette, hogy

a pályázatra egyénileg vagy akár csapatban is jelentkezhetnek művészek, építészek, magánemberek, cégek.

Fontos, hogy legalább egyvalaki rendelkezzen – főleg, ha csapatról van szó – építészi aláírási joggal. A díjakról szólva elmondta, hogy ösztönzőnek gondolják. Az első helyezettet 15 ezer, a másodikat 10 ezer, a harmadikat 7 és fél ezer lejjel jutalmazzák. Az alkotásokat a lakosság körében is megversenyeztetik, majd pedig egy szakmai zsűri végzi el a végső elbírálást. 

A városbejáratok arculatait méltó módon a 21. század Csíkszeredájához kell igazítani, hogy jelezze a helyiek kultúráját, identitását – nyomatékosította a főépítész, hozzáfűzve: a város fontosabb bejáratainál kijelölték a helyeket is, ahová ezeket az építményeket felállítják majd.

A tervpályázat részleteit, szabályzatát, a jelentkezési űrlapokat a csíkszeredai városháza honlapján találja meg az érdeklődő.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!