Hirdetés

Csatárlánc a hatékonyságért

Több környékbeli önkéntes tűzoltó-alakulattal közösen tartott gyakorlatot a gyergyószentmiklósi Dan­curás Hegyimentő Egyesület. Eltűnt személyek keresését gyakorolták a hatékonyabb fellépés érdekében.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Csatárlánc a hatékonyságért
Vészhelyzetben fontos az összehangolt cselekvés Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Az utóbbi hónapokban többször kellett eltűnt személyek keresésére indulniuk a hatóságok mellett az önkéntes hegyimentő- és tűzoltóalakulatoknak. Hogy az ilyen alkalmakkor hatékonyabban lépjenek fel, közös gyakorlatot szerveztek az elmúlt hét ­végén a gyergyóalfalvi és gyer­gyóújfalvi önkéntes tűzol­tóalakulatokkal.
– Azért kezdeményeztük, hogy itt, az alfalvi tűz­oltó-parancsnokság székhelyén gyűl­jünk össze és beszéljük át a témát, hogy egy riasztás esetén felkészültebben állhassunk a feladat elébe – mondta Ta­tár Előd, a Dancurás Hegyimentő Egyesület vezetőtanácsának tagja.
Mint ismertette, alaposan átbeszélték, hogy kinek mi a feladata éles riasztás esetén, kinek kit kell továbbriasztania, a keresésben mit kell tennie.  Elméleti felkészítő és megbeszélés után terepen is gyakorlatoztak.
– Minden lépést sorba vettünk, a riasztás pillanatától a keresés lezárásáig. A falu végén terepen is kipróbáltuk a tennivalókat, azt hogy miként állunk csatárláncba, hogyan kell a csoportoknak átfésülni egy-egy zónát, ennek végeztével kinek, hogyan kell jelentést tenni – részletezte Tatár Előd. Fontos szervezési kérdések ezek, melyeket ha időnként gyakorolnak, hatékonyabb lehet a keresés.
Ha eltűnik egy személy, a 112-es segélyhívó telefonszámon kell bejelentést tenni, onnan riasztják elsőként a rendőrséget, csendőrséget, mentőket, illetve azokat a szervezeteket, amelyeket illetékesnek vélnek az adott területen.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!