Hirdetés

Csapai Árpád – Adventre hangolva

Belső lelki világunk alakulása és az elcsendesedés áll elsősorban az advent középpontjában. Karácsonyhoz közeledve egyetemünk lelkészével, Csapai Árpáddal beszélgettünk az ünnepre készülés időszakáról, ennek fontosságáról.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 7 perc
Csapai Árpád – Adventre hangolva
Fotó: Csapai Árpád archívumából

– Miről szól az advent?

– Az adventi idő évente visszatérő lehetőség, amely mindig úgy esik, hogy éppen a polgári év végét lezáró karácsony előtti négyhetes időszakot öleli fel. Így egyházilag lehetőséget ad egy kis elcsendesedésre, tudatosodásra az év utolsó hónapjában, mintha kicsit „megemészthetnénk” az eltelt évben történteket, és kicsit letisztultabban fejezhetjük be azt.

Hirdetés


Ennek az időszaknak ősidők óta szakrális és spirituális jellege is van, ami kifejezetten ünnepélyessé teszi az említett folyamatot különösen azzal, hogy a kereszténység legfontosabb ünnepében, a karácsonyi ünnepkörben csúcsosodik ki.

– Hogyan ünneplik ezt az egyetemen, hogyan élik meg az egyetemisták az adventet?

– Az egyetemnek megvan a saját intenzív élete, ami elsősorban a kurzusokból, vizsgákból és intézményi programokból áll. A lelkészség jelenléte ebbe próbálja „belopni” az egyházi hitletéteményben található lelki értékeket, és ezek közül az egyik a karácsony titka. Utóbbi időszakot kissé akadályozta az online oktatás, de az adventben szokásos tevékenységeink megvannak az egyetemen is. Ilyen az adventikoszorú-készítés minden november végén, amit kihelyezünk az egyetem előcsarnokában. Hajnali miséket is tartunk. Amikor nincs gyakorlati akadálya, ünnepélyes karácsonyi műsort állítunk össze az egyetem hallgatóinak, oktatóinak és az alkalmazottaknak. De különösen lelki programjainkon és kiscsoportos beszélgetéseinkben megpróbáljuk kibontani az adventi és a karácsonyi ünnepkör mélyebb tartalmait, hiszen mindenki azt szeretné, hogy idén, mint minden évben, szép karácsonya legyen. 

– Hogyan készüljünk a karácsonyra?

– Karácsonykor egy hittitkot ünneplünk. Isten megtestesülése nem azért titok, mert valaki elrejtené előlünk, hanem, mert az emberi lélek, a teremtett lét és az isteni világnak olyan valóságát vesszük figyelembe ilyenkor, amire általában nem figyelünk, amit nehezen értünk. Ez a misztérium pedig csak akkor bontakozik ki igazán előttünk, hogyha alázattal, tudatosan, nyitottan úgy közelítjük meg azt, hogy részt is akarunk venni benne. Hogyan készüljünk tehát? Egész egyszerűen: jól. Rövid, frappáns és mosolygós válaszomat ne vedd, kérlek, iróniának. Távol áll tőlem az ilyesmi, csupán azt akarom ezzel jelezni, hogy ki-ki maga érzi, hogy saját egyéniségéhez mi talál jobban. Melyek számára azok az eszközök az egyház gazdag kincsestárából, ami személyiségéhez közel áll, ami segíti lelkét elmélyülni a karácsonyi misztériumban. Rengeteg lehetőség és eszköz áll rendelkezésünkre. De én mindig a belső elcsendesedést ajánlom, ami nemcsak a fizikai csend, hanem inkább a gondolatok csendje, a hullámzó érzelmek és a túlpörgött élet megfékezésének csendje.

– Mindegyik vasárnapnak megvan a külön jelentése. Melyek ezek?

– Minden vasárnap lépésről lépésre közelebb akar vinni az ünnepelt titokhoz. Ezért saját olvasmányai vannak a liturgiában, amelyek mindig olyasvalamit céloznak meg, ami közelebb visz az isteni titokhoz. A négy vasárnap négy gyertyája négyféle eljövetelét (adventjét) jelzi az Istenembernek, Jézusnak: a betlehemi születésekor, a lelkünkben Vele való találkozáskor, halálunk pillanatában és az utolsó ítéletkor. Biztató kilátást jelent tehát hitünkben a fokozatosan növekvő fény az adventi koszorún, ami a négyféle reménykeltő üdvtörténeti eseményt is jelenti: az Ádám és Évának tett ígéretet a Megváltóról, a választott népnek tett ígéretet, a Máriának, Jézus édesanyjának elhangzott angyali üdvözletet és végül már Jézus életében Keresztelő János tanúságtételét Jézusról. 

– Mit üzen adventben az olvasóknak?

– Kívánom minden kedves olvasónak, hogy nagyon szép karácsonya legyen! Ezért az addig rendelkezésünkre álló adventi szent időt jól használjuk ki. Ne csupán a külső szervezések kössenek le, hanem arra is jusson időnk figyelni, miként alakul belső lelki világunk ebben a karácsonyt megelőző készületi időben, hogyan finomodik a lelkünk, hogyan mélyülnek el személyes kapcsolataink és hogyan növekedik bennünk az isteni fényből születő derűlátó hozzáállás az élet minden szegmenséhez.

Baló Noémi

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!