Búcsú – történet és hagyományok

A XVII. Hargitai Megyenapokba bekapcsolódva hirdet online kvízjátékot a Kájoni János Megyei Könyvtár. A vetélkedő kérdései – egyfajta ráhangolóként a közelgő eseményre – a csíksomlyói pünkösdi búcsújárás és a kegyhely történetével kapcsolatosak. Kelemen Katalin, a könyvtár munkatársa, lapunk érdeklődésére elmondta: olyan kérdéssort állítottak össze, amelynek megválaszolása a kegyhelyet leginkább ismerőknek is kihívást jelent.

A csíksomlyói pünkösdi búcsú – történet és hagyományok címmel hirdet online kvízjátékot a Kájoni János Megyei Könyvtár. Az intézmény, amely bekapcsolódott a XVII. Hargitai Megyenapokba, tavaly szervezett először ilyen jellegű programot, akkor helyismeret témában.
Kelemen Katalin, a könyvtár munkatársa lapunkkal közölte: a nagy érdeklődésre való tekintettel hirdették meg újból a játékot, ám ezúttal a búcsújárás apropóján. Mint mondta: habár a járványügyi előírások már nem olyan szigorúak, jobbnak látták a virtuális térben folytatni a vetélkedőt.
– A néphagyományban sok minden kapcsolódik a pünkösdi búcsúhoz. Az azonban kijelenthető, hogy Csíksomlyó az évek során annyira szimbolikus helyszínné vált, hogy a búcsú csak egyetlen szeletét képezi. A most meghirdetett kvízjátékkal azt a komplex néprajzi, irodalmi és nem utolsósorban egyházi hátteret kívánjuk feltárni, amely olyanná tette az ünnepet, amilyennek ma ismerjük – hangsúlyozta Kelemen Katalin.
A könyvtár munkatársa leszögezte: az 1990 óta eltelt három évtizedben számos kiadvány jelent meg a csíksomlyói búcsújárás történetével kapcsolatosan, ezekre épülnek a kvízkérdések is. Hozzátette: a kegyhelyet leginkább ismerőknek is kihívást jelenthetnek a megoldások, különösen a néprajzi vonatkozású kérdéseknél.
– Arra kérjük az érdeklődőket, jöjjenek be hozzánk, vegyék kezükbe a kiadványainkat és mélyítsék el csíksomlyói pünkösdi búcsúval kapcsolatos ismereteiket – hívta fel a figyelmet Kelemen Katalin.
A játékba május 23-ig lehet bekapcsolódni, a helyes válaszokat beküldők között értékes kiadványokat, valamint egy különleges könyvjelzőt is kisorsolnak. A kvízjáték a könyvtár honlapján érthető el.

Keresztes Bea