Hirdetés

Bronzérmesek a gyergyóalfalvi lányok

Kiemelkedő eredményekkel érkezett haza a sakkcsapatok országos döntőjéről a gyergyóalfalvi Kiss Hanna és Kiss Abigél. A marosvásárhelyi ISK színeiben játszó lányok korosztályukban két bronzérmet szereztek, a játékosokat rangsoroló versenyben pedig harmadik, illetve első helyezést kaptak a Szászsebesen, október 27. és november 3. között zajló döntőn.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Bronzérmesek a gyergyóalfalvi lányok
Szoros verseny, árnyalatnyi különbségek Fotó: FRSAH

Az országos döntőn több mint száz csapat vett részt, különböző korosztályokban az ország több megyéjéből; a versenyek három sakknemben zajlottak, klasszikus, rapid és blitz kategóriákban. A gyergyóalfalvi Sövér Elek Szakközépiskola tanulói, Kiss Hanna és Kiss Abigél a marosvásárhelyi Enachi Lorenával alkottak háromfős csapatot; az F14-es kor­osz­tályban mérkőző lányok harmadik helyezést értek el klasszikus és villámsakkban. 
Hat fordulóban zajlottak színvonalas mérkőzések, a dobogós helyek megszerzéséért komoly csaták folytak, az utolsó fordulóig több csapatnak volt esélye dobogóra állni. A klasszikus bronzérmes helyezés mellett Kiss Abigélt a második asztal legjobb játékosaként nevezték meg, Kiss Hanna pedig az első asztalnál – ahová a legjobb játékosokat rangsorolják – a harmadik helyezést kapta meg – számolt be lapunknak Kiss Arnold pedagógus, aki a lányok édesapjaként és menedzsereként van jelen a versenyeken. 


Hirdetés


Hozzátette: a klasszikus sakkmérkőzésekből naponta egy fordulót játszottak a résztvevők, az utolsó két napon pedig a rapid és a blitz versenyek zajlottak. Ez utóbbiaknál kicsivel több szemfülesség, gyors reakcióidő szükségeltetik, míg a klasszikus sakknemben meg tud mutatkozni a kombinációs készség, a stratégiára épülő játékerő.
A gyergyóalfalvi lányok zsúfolt versenyidőszakon van­nak túl: szeptember elején euró­pai bajnokságon szerepeltek jó eredményekkel, majd Farkaslakán és Szovátán, valamint Hajdúböszörményben vettek részt olyan versenyeken, ahol a felnőttmezőnyben arattak sikereket. Felkészülésüket a marosvásárhelyi ISK edzői mellett három magyarországi, nemzetközileg elismert sakkmester segíti. 
Az országos döntőn részt vevő több, mint száz csapat jelenléte azt mutatja, hogy egyre nagyobb elismerésnek örvend ez a sportág, s bár Hargita megyéből kevés versenyző volt, itt is megmutatkozik az érdeklődés, hiszen van már olyan iskola, ahol opcionális tantárgyként tanítják a sakkot. Gyergyóalfaluban is újraindult a sakkoktatás, újabb kezdő csoport is van, ezáltal is igyekszünk felzárkózni a többi megyéhez – összegzett Kiss Arnold.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!