Bohócok egymás közt

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 1 perc

Tudják, olvasóink, van ez a focinak nevezett valami. Magam sem tudom, hányadán állok a dologgal, de van! Ott van a mindennapjainkban, nem a sztárokról és a hivatásos játékosokról, hanem a szenvedélyből játszókról írok (ismét). Tudom, a kettő nem zárja ki egymást, de előbbi kategória jó nagy gázsit és minden sajtóelismerést bezsebel időnként, ami rendjén is van. Viszont az amatőr sport más tál tészta.
Szűkebb értelemben kialakul egy csapat, közösség, baráti társaság, akik hétvégéről hétvégére megállíthatatlanul kergetik a bigyót. Tágabb értelemben kialakul egy életérzés, kommunió, ahol ugyancsak a futball áll a középpontban. Ennek vagyunk részesei jó néhányan a megyében, legyen szó Csík- vagy Udvarhelyszék körzeti bajnokságairól, de akár a megyei bajnokságot is ide sorolhatnám. A bajnokságokról – ahol látszólag karnyújtásnyira az élsport, ámbár pénz és más okok miatt mégis óriási a szakadék – most nem szeretnék írni.
Vissza az örömökhöz! A második legjobb után azt hittem, befejezhetem a cikkírást az egyéni tehetségekről, ám tévedtem. Ugyanis feltűnt a színen csapatunk új szerzeménye, a hetes mezszámot viselő, magát Ronaldinho Gaúchónak tituláló rongylábú. A második legjobbnak kihívója akadt? Újdonsült játékosunk, miután sikeresen leküzdötte magát a profik szintjéről hozzánk, halandók közé – utánpótlásszinten Romániában a legmagasabb elitligában, majd később Sepsin, a harmadik ligában játszott –, eddig megállíthatatlannak bizonyult. Egy félidőnyi játék és közel egy kilométernyi pályán töltött séta elég volt számára, hogy bemutatkozó meccsén mesterhármast érjen el. Nos, ez már tényleg a nagy brazil focimágust idézi, ráadásul a pályán kívül sem hazudtolja meg példaképét, nem veti meg a dionüszoszi bulikat sem. Éjszaka legény a parkettán, nappal meg a pályán, minden szerénységet nélkülözve, pofátlanul gólerős. Number seven és number ten, a csapat reklámarcai és gólvágói. Lehet, új rangsort kell felállítani?
Ámbár tudom, minden nálunk focizó játékos megérne egy cikket, de meghagyjuk ezt nekik, így, a bohócoknak egymást közt. Ja, több cikk nem lesz, pedig tudom, sok szülinap és alkalom adódik az örömre.