2022. szeptember 26, hétfő.
Hirdetés : an accessible web community

Biró Sándor szenior világbajnok

Harmadik alkalommal nyerte meg az ACO világbajnoki címét Biró Sándor. Lapunk munkatársa tegnap Krétán a szeniorok között a főcsoportban másodszor is az első helyen zárt.

A görögországi Kréta szigetén október 1. és 10. között tartották az idei ACO szenior sakkvilágbajnokságot, amelyen 19 ország 173 sakkozója hét értékcsoportban ült asztalhoz a világbajnoki érmekért. A főcsoportban Hargita megyei siker született: Biró Sándor (Csíkszeredai Caissa Sakk Klub) nemzetközi mester nagy küzdelemben, fél pont előnnyel végzett az élen, és ACO szenior világbajnoki címet szerzett.
A német rendezők a 2400 Élő-pont alatti sakkozókat 200 pontonként csökkenve hét értékcsoportba rangsorolták. A ditrói születésű Biró Sándor a 2200 Élő-pont alattiak B-versenyén indulhatott volna, de a rendezők az előző világbajnokságokhoz hasonlóan ezúttal is a főcsoportba rangsorolták. Sakkrovatunk szerkesztője jó hajrával érte el sikerét, a 8. fordulóban legyőzte Bermuda olimpiai válogatottjának játékosát, aki aztán „besegített” Birónak, ugyanis nyert a nagy rivális angol nemzetközi mester, Nigel E. Povah ellen. A mindent eldöntő utolsó fordulóbeli Osmanbegovic – Biró játszma nagy küzdelemben döntetlennel végződött, de ez aranyérmet jelentett a Hargita megyei sakkozó számára.
A főcsoportot tehát Biró Sándor nyerte 5,5 ponttal a 9 lehetségesből, második helyen zárt Nigel E. Povah, 5 ponttal, a dobogó legalsó fokára pedig a szlovén Suad Osmanbegovic állhatott fel 4 ponttal. Biró Sándor világbajnoki részvételét Csíkszereda Megyei Jogú Város sportpályázatán keresztül támogatta.
Biró Sándor először 2017-ben Kosz szigetén szerzett ACO világbajnoki címet, majd 2018-ban a Krétán rendezett első ACO szenior világbajnokságot is megnyerte.

Az ACO-ról

A német Lothar Hirneise tíz évvel ezelőtt felismerte azt a tényt, hogy a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) világbajnoki rendszere mellett esélyt kellene adni másoknak is a cím megszerzésére, hiszen jelenleg Magnus Carlsentől nehéz elhódítani a világbajnoki koronát. Hirneise két fia, Tobias és Jens segítségével megalapította az ACO-t, melynek munkáját Falco Bindrich nagymester is segítette. 2012-ben Dubaiban volt az első ACO-világbajnokság, azóta a résztvevők létszáma egyre csak nőtt, így 2017-ben már 30 ország 315 sakkozója játszott a görögországi Kosz szigeten. A siker hatására a rendezők a szenioroknak is kiírtak világbajnokságot. A megnevezése (Amateur Chess Organization) ellenére az ACO félprofi szervezet, hiszen a világon sok nagymester és nemzetközi mester van 2400 Élő-pont alatt.

Kopacz Gyula

Előző cikkSzomorú vasárnap
Következő cikkKikapott a VSK

TOVÁBBI CIKKEK:

Lehet szavazni Szalai góljára

Ritkán látható gólt lőtt Szalai Ádám a német válogatottnak a Nemzetek Ligájában. A sarkazós találat esztétikai szempontból olyan kifogástalanra sikerült, hogy az Európai Labdarúgó-szövetségnek...

Enyhén nőtt a költségvetési hiány

Az első hét hónapban jegyzett 1,94 százalékról 2,4 százalékra nőtt augusztus végére a GDP-arányos költségvetési hiány – tájékoztatott hétfőn a Pénzügyminisztérium. Az Agerpres hírügynökség által...

A Csíki Játékszín előadása

A rablómese folytatódik, sajnos a városka lakói számára roppant kellemetlen hírrel: Torzonborz kiszabadult a fogságából. Ráadásul az Üstöllési őrmestertől ellopott egyenruhában járja a környéket....

Legfrissebb

Lehet szavazni Szalai góljára

A Csíki Játékszín előadása

Hangverseny a Zengő Térben

Pályázati felhívás tanulóknak