Hirdetés

Bevetésen az élménykártya

Áprilisban négyszáz éves lesz Csíkszereda és az egész Csíki-medence meghatározó épülete, a Mikó-vár. A jeles évfordulóra emlékezve a Csíki Székely Múzeum és Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata egész éves rendezvénysorozattal készül, amelynek nyitó hétvégéjét április 22–23. között szervezik.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Bevetésen az élménykártya
Hamarosan kezdődik az évfordulóhoz kapcsolódó rendezvénysorozat Fotó: László F. Csaba

Korabeli feljegyzések alapján a csíkszeredai Mikó-várat 1623. április 26-án kezdték el építeni, így idén fennállásának négyszázadik évfordulóját ünnepli. A jeles dátum apropóján az idén minden hónapban valamilyen módon igyekeznek a négyszáz éves Mikó-várra reflektálni, történetének különböző korszakaiba betekintést nyújtani. A 2024 tavaszáig zajló események nyitányaként április 22-én és 23-án ünnepi nyitó hétvégére készülnek, erről számolt be hétfői  sajtótájékoztatóján Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere; Sógor Enikő alpolgármester; dr. Karda-Markaly Aranka, a Csíki Székely Múzeum igazgatója és Szabó E. István történész-muzeológus, a programsorozat koordinátora.

László F. Csaba


– A Mikó-vár több évszázados katonai múlt után újra védelmi célokat szolgál, a csíki kulturális örökség védelmezőjeként, hisz az épület a Csíki Székely Múzeumnak ad otthont,

amely intézmény több évtizede őrzi és megosztja a térség kulturális értékeit, hagyományait, történetét – fogalmazott nyitóbeszédében Sógor Enikő. Mint mondta: a Mikó-vár a benne működő intézménnyel együtt a székely örökség egyik védőbástyája, és egyben annak egyik központja is.
Az ünnepi nyitó hétvége programját Szabó E. István koordinátor ismertette.

A megnyitóünnepség szombaton 11 órakor kezdődik a vár udvarán,

majd exkluzív előadásokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, kézműves és egyéb workshopokkal, koncerttel és sok más különlegességgel várják az érdeklődőket.
– A helyszínen a nyitó hétvége teljes ideje alatt jelen lesz a csíkszeredai Rubiq Social Club mozgóbárja, így lehetőség nyílik ételek és italok vásárlására, többek között a reneszánsz kort idéző erőlevest is megkóstolhatják az érdeklődők.

Az eseményekre a belépés ingyenes, minden programpont díjmentesen látogatható

– emelte ki Szabó E. István.
Az eseményen jelen volt a CamelCoding informatikai céget képviselő Szilágyi Levente, aki arról számolt be, hogy egy olyan dolgot hoztak létre a Csíki Székely Múzeummal együttműködésben, amilyen még sehol máshol a világon nem létezik.

A közös projekt a Digitális Kulturális Élménykártya nevet kapta, ami olyan kártyát jelent, melynek segítségével a múzeum kiállításainak, rendezvényeinek, tudományos előadásainak látogatói összegyűjthetik és hazavihetik élményeiket, digitális formában.

A digitális élmények gyűjtésével különböző új játékokhoz, programokhoz csatlakozhatnak a regisztrált felhasználók, és év végén jutalmazni fogják a hűséges látogatókat. A könnyebb megértésben segíteni fog az, hogy a nyitó hétvégén már használható, kipróbálható lesz ez a különleges és egyedülálló törzslátogatói kártya.
Karda-Markaly Aranka, a múzeum igazgatója úgy tájékoztatott, hogy a jövő évben a Vár térre egy bronzmakettet fognak telepíteni, amely segít a látássérülteknek megismerni a várat és annak a közvetlen környezetét, de egyben minden erre látogatónak kiváló segítség és élmény a vártér épületeinek, utcahálózatának megismerése. Április 22-én és 23-án, szombaton és vasárnap, az ünnepi nyitó hétvégével elkezdődik a Mikó 400 rendezvénysorozat, mely egészen 2024. április végéig fog tartani. 

Program:
Szombat 
11:00 – megnyitó ünnepség
11:30 – klasszikus vonóskoncert 
12:00 – kerekasztal-beszélgetés a Mikó-vár 20. századi történetéről (protokollterem) 
12:00 – bőrműves foglalkozás 
12:00 – múzeumpedagógiai foglalkozások 
14:00 – tárlatvezetés a Nagy István-kiállításon (Tóth Jess és Nagy Gellért) 
15:00 – tárlatvezetés a vártörténeti kiállításon (Darvas Lóránt) 
16:00 – tárlatvezetés a várostörténeti kiállításon (Hompoth Hanna Erika) 
17:00 – Fegyvertörténeti előadások a fegyverteremben (dr. Németh Balázs: Az 1798. évi császári-királyi fegyverreform, prof. dr. Csikány Tamás: A székely határőrség és a puskás harcászat) 
19:00 – Szintaxis-koncert (Mikó-vár udvara)
Vasárnap 
11:00 – íjászbemutató a vár mögött 
11:00 – bőrműves foglalkozás 
11:00 – múzeumpedagógiai foglalkozások 
11:00 – reneszánsz hímzés (Gránátalma Egyesület) 
13:00 – tárlatvezetés a vártörténeti kiállításon (Kósa Béla) 
14:00 – tárlatvezetés a néprajzi kiállításon (Hompoth Hanna Erika) 
15:00 – tárlatvezetés a Nagy István-kiállításon (Tóth Jess és Nagy Gellért) 
16:00 – magyar hímzéstörténeti előadás (Kissné Portik Irén)



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!