Bemutatták a romániai medvepopulációt felmérő szaktanulmányt

Elkészült a romániai medvepopulációt felmérő szaktanulmány, amelyet szerdán bukaresti sajtótájékoztatóján mutatott be Táncos Barna környezetvédelmi miniszter – derül ki az RMDSZ szerdai közleményéből. A tárcavezető szerint  a 2016 előtti időszakhoz hasonló „aktív intézkedésekre” van szükség a medvepopuláció kezelésére, a veszélyeztetett területekre koncentráló megelőzési és beavatkozási kvótákkal.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Bemutatták a romániai medvepopulációt felmérő szaktanulmányt
Illusztráció Fotó: Veres Nándor

A Tánczos által ismertetett tanulmány szerint 7536 és 8093 egyed közé tehető a barnamedve-populáció Romániában, szemben a legutóbbi felmérésben szereplő mintegy hatezres példányszámmal. Tánczos hozzátette, 2016-tól, amikor megszüntették a beavatkozást, a medvepopuláció zavartalanul növekedett, ami igazolja, hogy prevenciós és beavatkozási kvótára van szükség, vadásztársulásokra leosztva.

„Így nemcsak az orvvadászatot szorítjuk vissza, de azt a jelenséget is, amikor az állampolgár kereste a saját igazságát a nagyvaddal szemben, amely sokszor emberi életet követelt”

– idézte a tárcavezetőt az RMDSZ közleménye.

Tánczos hozzátette, a populációbecslés, valamint a támadások és károk mértékét is figyelembe véve idénre 426 egyedes megelőzési kvótát határoztak meg, az erről szóló miniszteri rendelet tervezetét hamarosan közvitára bocsátják.

„A 2016 előtti időszakhoz képest világos szabályokat vezetünk be a kvóta kiszámításánál és a kilövésekre is. A vadásztársulatoknak a kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hím medvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezetünk be a kilövések pontos nyomon követésére”

– taglalta a miniszter.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy a Környezetvédelmi Alap jövő héten indítja el azt a pályázati programját, amelynek keretében villanypásztorokra pályázhatnak az érintettek. Az önkormányzatok akár egymillió lejes támogatásra, a magánszemélyek pedig 15 ezer lejes finanszírozásra pályázhatnak villanypásztorok beszerzésére és felszerelésére.

Tánczos kitért arra is, hogy amióta ő vezeti a környezetvédelmi tárcát, a minisztérium a medvetámadások után járó károk kifizetésével 2021 és 2023 között 12,9 millió lej kártérítést hagyott jóvá.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!