Hirdetés

Az ortodox egyház szerint káros a gyermekekre, ha a szexuális sokszínűség elfogadására nevelik őket

Rendkívül károsnak és önkényesnek tartja a Román Ortodox Egyház (BOR) a közoktatási törvény tervezetének azt az előírását, amely szerint a romániai iskoláknak a szexuális sokszínűség elfogadására kell nevelniük a diákokat.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 4 perc
Az ortodox egyház szerint káros a gyermekekre, ha a szexuális sokszínűség elfogadására nevelik őket
Képünk illusztráció Fotó: Hodgyai István

Az ortodox patriarkátus szerdai közleménye szerint a többi romániai vallási felekezettel közös álláspontjukat eljuttatták az Oktatási Minisztériumhoz is.

Ebben figyelmeztették a tárcát arra, hogy a romániai közoktatásnak ideológiamentesnek kell maradnia. Szerintük az államilag elfogadott vallások tanítása nem egy ideológia oktatását jelenti, „hiszen a keresztény vallás az európai humanista kultúra alapja, és az iskolákban is így kell értelmezni”.

Az ortodox egyház szerint a „transzneműségnek” nevezett pszichoszomatikus eltérést normalitásként megjelenítő „genderelmélet” nem tudomány, hanem egy mesterséges, „úgymond kulturális” ideológiai konstrukció, amely ellentétben áll az élet természetes rendjével, a logikával, a biológiával és az antropológiával.

A közlemény szerint önkényes és a fiatalokra káros a közoktatási törvény tervezetének az az előírása, hogy az iskoláknak a szexuális sokszínűség elfogadására kell nevelniük a gyerekeket, és „normálisként” kell bemutatniuk a nemváltoztatás „aberrált lehetőségét”, ahelyett, hogy a természetes családon alapuló, „valós életre és társadalomra” készítenék fel őket.

A BOR szerint az emberek egy nagyon kis hányada valóban transznemű, és léteznek „más szexuális kisebbségek” is, mert a természetben néha előfordulnak „ritka és marginális” eltérések a normálistól, amelyeket „természetesen teljes megértéssel és támogatással” kell kezelni.

Ebből azonban nem következik az ortodox egyház szerint, hogy a hím- és nőnem helyes használata a nyilvános kommunikációban diszkriminálja ezeket az embereket, mint ahogy az sem, hogy a heteroszexualitástól eltérő szexualitás formáit az iskolákban az intim kapcsolatok lehetséges „modelljeiként” kellene bemutatni a gyerekeknek –  idézi az Agerpres hírügynökség a közleményt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!