Hirdetés

Az ellenőrzött gépjárművek 45 százalékánál műszaki rendellenességet talált a RAR

A Román Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) munkatársai tavaly súlyos és/vagy veszélyes műszaki rendellenességek miatt nem megfelelő műszaki állapotúnak nyilvánították a forgalomban ellenőrzött gépjárművek 45,04 százalékát – derül ki az intézmény kimutatásából.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Az ellenőrzött gépjárművek 45 százalékánál műszaki rendellenességet talált a RAR
Illusztráció Fotó: Hargita Népe Archív

A RAR – az Agerpres hírügynökség által szemlézett – pénteki közleménye szerint a legtöbb autónál – 27,62 százalék – a világító- és jelzőberendezésnél észleltek hibákat, az esetek 22,6 százalékában a károsanyag-kibocsátás mértéke jelentett gondot, a járművek 13,86 százalékánál a kerekek, gumiabroncsok és felfüggesztés terén tapasztaltak hiányosságokat, az esetek 11,85 százalékában pedig az alvázhoz kapcsolódó problémákat állapítottak meg. A fékrendszernél a vizsgált autók 5,71 százalékánál, az irányítórendszernél pedig a járművek 1,75 százalékánál voltak rendellenességek.

Az ellenőrzések során

5262 olyan járművet azonosítottak, amelyek közvetlen balesetveszélyt jelentettek.

Ugyanakkor az ellenőrzött járművek mintegy 3 százalékának az időszakos műszaki vizsgával (ITP) kapcsolatos problémáik voltak, vezetőik lejárt, hamisított vagy felfüggesztett vizsgaigazoló okmányt mutattak fel.

A RAR és a rendőrség tavalyi közös ellenőrzései során

25 690 bírságot róttak ki, 21 854 járműnek bevonták a forgalmi engedélyét, 264-et lefoglaltak, 408 esetében pedig érvénytelenítették a műszaki vizsgát.

A közutakon végzett ellenőrzések eredményei nem tükrözik a hazai géppark általános állapotát, ilyenkor ugyanis eleve olyan gépjárműveket állítanak meg, amelyekkel kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy hiányosságaik lehetnek – hangsúlyozta közleményében a RAR.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!