Hirdetés

Argentína az első döntős

Messi újabb rekordokat döntött, nem mellékesen gólt rúgott, gólpasszt adott – Argentína 3–0-ra legyőzte Horvátországot, és elsőként jutott be a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjébe.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 3 perc
Argentína az első döntős
Messi és Álvarez, a két főszereplő Fotó: fifa.com

A nyitómeccsen a szaúdiaktól elszenvedett vereséggel a kellemetlenségeket letudó, a hőn áhított vb-trófeáért azóta menetelő Argentína kivárásra rendezkedett be – az előző vb-n is elődöntőt játszó – horvátokkal szemben, akik négy éve még a csoportkörben 3–0-ra legyőzték az akkor (is) esélyesebbnek kikiáltott dél-amerikaiakat. Az első lövésre a 26. percig kellett várni a sok tilitoli után, más kérdés, hogy Livakovićnak nem jelentett gondot Fernández lövése. Hat perccel később Álvarez tört be az elmélázó Lovren mellett a büntetőterületen belülre, a kapujából kirontó Livaković letaglózta, a büntetőt – ki más? – Messi rendkívül magabiztosan vágta a léc alá (1–0). Hét perccel később ismét nem állt a helyzet magaslatán a horvát védelem: a saját térfeléről induló Álvarez elől sem Juranović, sem Sosa nem tudott felszabadítani, a csatár pedig hat méterről lőtt a hálóba (2–0). Ez volt a félidei eredmény is, tegyük hozzá: teljesen megérdemelten, a horvátoknak kaput eltaláló lövésük sem volt az első negyvenöt percben, miközben Mac Allister fejes góllal növelhette volna az argentin előnyt, de Livaković hatalmasat mentett.
Fordulás után Livaković még védte Messi közeli lövését, ám a 71. percben ő is tehetetlen volt: Messi a jobb szélen megbolondította Gvardiolt, passzát pedig Álvarez belsőzte be közelről (3–0). Két perccel később a horvátok is eltalálták a kaput, ám ezen az estén egyértelműen az Albicelestes volt a jobb csapat: Argentína 2014 után újra vb-döntőt játszhat, legutóbb 1986-ban, a Diego Maradona fémjelezte csapat ért a csúcsra.
Az ötödik – és minden bizonnyal utolsó – világbajnokságán szereplő, 35 esztendős Lionel Messi nem mellékesen utolérte a labdarúgó-világbajnokságok történetében eddig egyedüliként éllovas Lothar Matthäust: kedd este 25. vb-mérkőzésén szerepelt, s mivel minden bizonnyal a döntőben is pályára lép, a hétszeres aranylabdás így maga mögé utasíthatja az 1990-ben vb-győztes és aranylabdás egykori német kiválóságot. Ráadásul ez volt Messi 11. gólja a vébéken, immár ő a legjobb argentin vb-s góllövő, a rangsorban eggyel megelőzte Gabriel Batistutát.
S ha már az argentinok aranylabdásáról szó esett, említsük meg a horvátokét is: Luka Modrić a negyedik futballista, aki hatodik meccsét játszotta egy vébén 37 évesnél is idősebben: Nilton Santos 1962-ben, Dino Zoff 1982-ben, Peter Shilton 1990-ben tett ilyet.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!