Hirdetés

Annyit nem tudnak adni, hogy ne lehessen elkölteni

Az áfából származó visszaosztásból kevesebbet, a jövedelemadóból többet kapott vissza, és maradt egy kis pénze tavalyról is a megyei önkormányzatnak – hangzott el Bíró Barna Botondnak, Hargita Megye Tanácsa alelnökének csütörtöki, székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján. Az elöljáró az idei terveiről és a folyamatban levő beruházásokról beszélt. Úgy fogalmazott: a tervezett beruházások sokaságát tekintve nincs annyi pénz, amennyit ne tudnának ezekre rákölteni.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
Annyit nem tudnak adni, hogy ne lehessen elkölteni
Visszafogott optimizmussal tervezik az évet a megyei önkormányzatnál Fotó: Hodgyai István

Bíró Barna Botond emlékeztetett: a Hargita megyei önkormányzat tízmillió lejjel kevesebbet kapott idén az adóvisszaosztásból, és több beruházásuk határidejét el kellett napolniuk a kivitelező vállalatok lassú munkavégzése miatt. Jelenleg a megyei önkormányzatnak nagyjából százmillió euró az éves költségvetése, ehhez jön hozzá még az a tízmillió lej, amelyet a megye tavaly év végén a kormánytól kapott.  A megyei önkormányzat alelnöke kifejtette: arra számít, hogy az idei év nem lesz a könnyű évek egyike. Hozzáfűzte: ennek ellenére optimistán fognak tervezni. Bíró Barna Botond szerint a tavalyi év megvalósításai alapozták meg az idei költségvetést.

Az elöljáró nagy változásként értékelte, hogy november–decemberig a gyermekvédelmi igazgatóság zavartalanul végezheti a munkáját – ilyenre a korábbi években nem volt példa a költségvetés hiányosságai miatt.

Az utak korszerűsítését célzó beruházások szerződései közül több is lejár idén, és van, ami jövőre csúszik. Ezek közül Udvarhelyszéken a Pálfalva–Váralja közti útszakasz érintett, valamint a Siklódból Maros megyébe áthaladó útszakasz, részletezte Bíró.

Két európai uniós támogatásból finanszírozott inkubátorház építése is megvalósítás előtt áll, amelyeket még idén be kell fejezniük. A felújításra szánt ingatlanokat Székelykeresztúron és Balánbányán 7-7 millió lejből fogják korszerűsíteni. Emellett az Országos Helyreállítási Alaptól (PNRR) is pályázati forrásokhoz jutott a megyei önkormányzat: a csíkszeredai megyei és székelyudvarhelyi városi kórház korszerűsítésére, valamint hat ingatlan energiatakarékossá tételére – tette hozzá.

A megyei önkormányzat az évente szokásos nyolc, civil szervezetek számára kiírt pályázatából ötöt már meghirdetett. Valamennyi esetben a civilek rendelkezésére álló keretösszeg ugyanakkora, mint a tavalyi. A maradék három pályázatot, amelyeket a kulturális tevékenységek támogatását szabályzó törvény alapján ír ki a megyei önkormányzat, később hirdetik meg, amiatt, hogy egy év végi  törvénymódosítás miatt át kell írni azokat. Bíró szerint a pályázók számára több szempontból is előnyösek a hatályba lépett törvénymódosítások. Arra számít, hogy a megváltozott jogszabályi előírásoknak köszönhetően nőni fog a kulturális események színvonala is.

– Kisebb kulturális szervezetek számára rövid távon hatékonyabb megoldás lehet, ha nem a megyei önkormányzattal közösen, hanem a kulturális alintézményekkel partnerségben szerveznek programokat – jelentette ki. Az alelnök hozzátette: a következő hetekben tájékoztató karavánokat tartanak civil szervezeteknek, amelyeknek ott lehetőségük lesz kérdéseket feltenni a pályázatokkal kapcsolatban.

Bíró a mentőorvosok hiányára és a Borboly–Barabás-szóváltásra reagálva elmondta: megyénkben siralmas a helyzet a szakemberhiány miatt, ennek orvoslására az utóbbi tanácsülésen elvi határozatot fogadtak el a mentőszolgálat támogatásáról.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!