Hirdetés

Állásfoglalásban áll ki minisztere mellett az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti csoportja elítéli és alaptalannak tartja a Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter ellen indított félretájékoztató kampányt, amely szerint a miniszter nem biztosítja a nemzeti parkok védelmét – olvasható a szövetség honlapján közzétett hivatalos állásfoglalásában.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc
Állásfoglalásban áll ki minisztere mellett az RMDSZ
A Declic kampánya | Fotó: Sarány István Fotó: Sarány István

„Ez az állítás hamis, a 2021-es kormányprogramba pontosan Tánczos Barna javaslatára került be, hogy minden nemzeti park területének 75%-a szigorúan védett terület legyen, és az ezzel járó megszorítások miatt a tulajdonosokat kompenzálják” – olvasható a közleményben.

Az RMDSZ felidézi, tekintettel arra, hogy a nemzeti parkok területeinek bizonyos részei már korábban is szigorúan védettek voltak, Tánczos Barna miniszter javaslata, a nemzetközi szabályrendszer ajánlását figyelembe véve, az volt, hogy ezt a védettségi szintet az összterület háromnegyedére kell kiterjeszteni, azaz 75 százalékára. Ezzel a javaslattal a koalíció teljes mértékben egyetértett, és a kormányprogramban foglaltak szerint elkezdődtek a szigorúan védett területek kiterjesztésére vonatkozó eljárások, az érintett helyi lakossággal, szakemberekkel és civil szervezetekkel folytatott konzultációk – írják.

„Ezért számunkra érthetetlen, hogy miért volt szükség egy lejárató kampányra szeptember végén, mindazok után, hogy a munkálatok jóval korábban megkezdődtek, és hosszú idő után végre kimozdultunk a holtpontról, hacsak nem Tánczos Barna miniszter lejáratása a cél” – olvasható a dokumentumban.

A közlemény arra is kitér, hogy a szigorúan védett területek tulajdonosai számára tiltott a faanyag üzemszerű kitermelése, az európai rendelkezések értelmében a tulajdonosok számára bevételkompenzáció jár a ki nem termelhető famennyiség függvényében. „E téren is nagy előrelépés történt, hiszen hosszú idő után először a Tánczos Barna mandátuma alatt sikerült a környezetvédelmi minisztériumnak az összes tartozást kifizetnie és a kompenzációkat időben és naprakészen törlesztenie, azaz az erdőtulajdonosakat első alkalommal kárpótolták időben az erdő kitermelését érintő bevételkiesés miatt” – tájékoztat az RMDSZ.

„Az RMDSZ képviselői és szenátorai támogatásukról biztosítják a minisztert, aki eddigi munkája alapján az utóbbi évek legeredményesebb környezetvédelmi miniszterének bizonyult, ugyanakkor elítélik az alaptalan, hazugságoktól hemzsegő és rosszindulatú hangulatkeltést” – zárul a kedden közzétett állásfoglalás.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!