Hirdetés

Alkalmi dekorációk virágokból

Alkalmi csokrokat, őszi és karácsonyi dekorációkat, adventi koszorúkat és díszeket készít a Csíksomlyón élő Szász Timi, aki alkotásaihoz friss, szárított vagy éppen tartósított virágokat használ. A fiatal anyuka a híres budapesti virágkötőművésztől, Németh Attilától tanult, így jutott el a virágcsokrok készítésétől az esküvői dekorációkig, melyekben kiélheti kreativitását.

Barabás Emőke
Becsült olvasási idő: 4 perc
Alkalmi dekorációk virágokból
Fotó: Szász Timi archívumából

Kislányként nagymamája kertjében lett a virágok szerelmese Szász Timi, aki jelenleg Csíksomlyón él családjával. Gyermekként nagy örömmel segített a gyomlálásban és virágültetésben, ezek az élmények alapozták meg mostani tevékenységét. 2020-ban végzett el egy akkreditált virágkötői kurzust Csíkszeredában, majd a híres budapesti virágkötőmesternél, Németh Attilánál fejlesztette tovább tudását, akitől új technikákat, merész elrendezéseket tanult, és megerősödött abban, hogy jó úton jár.
– Egy ilyen mester mellett, úgy éreztem, többre vagyok képes, és a virágok világában egy változatos, új kaland vár. A munka minden perce feltölt és megnyugtat azóta is – fogalmazott Timi.

A csokroktól az esküvői dekorációig

Mint mondta, Budapestről hazatérve virágcsokrok készítésével kezdett foglalkozni. Létrehozta a peonyart_bytimi közösségi oldalt, hogy megmutathassa munkáit másoknak is. Otthoni műhelyében különböző csokrokat és virágelrendezéseket készített rendelésre, különböző alkalmakra. Először barátok, ismerősök vásároltak tőle, de a közösségi oldalának köszönhetően mindig akadt vevő a szabadon készített munkáira is.
A virágkötő tavaly virágüzlet nyitásáról álmodozott, ám idén eldöntötte: különböző rendezvényekre készít virágdíszeket.
 

Szász Timi archívumából

Arculatot teremt

– Úgy gondolom, a rendezvények egyik legfontosabb alkotóeleme a dekoráció, hiszen a díszítőelemek által kialakított arculat határozza meg az első benyomást az eseményről. Az igényesen kialakított dekoráció az ünnepségek elengedhetetlen része, hangulata, összhangja és minősége végigkíséri az eseményt. Ezért igyekszem mindig megtalálni az összhangot a saját elképzeléseim és a kliensek igényei között – avatott be Timi.
Véleménye szerint az emberek igényei meglehetősen eltérőek. Mint mondta, mostanában egyre trendibb a szárított és élő virágok kombinációja, valamint a visszafogottabb pasztellszínek használata.
– Azt tapasztalom, hogy az emberek többsége eléggé visszafogott, azt szeretnék, hogy minél egyszerűbb, minél letisztultabb legyen a dekoráció. Ez szerintem egyrészt az árak miatt van, másrészt pedig legtöbb esetben a rendezvénytermek alapdíszítéséhez sem kell túl sok, hogy jól mutasson a dekoráció – fejtette ki Timi.

Szász Timi archívumából

A kevés mindig több

A virágkötő szerint egyre több a környéken az olyan rendezvényterem, amelynek szép a berendezése, s van egy alapdíszítése, így elég egy keveset hozzáadni ahhoz, hogy a végeredmény esztétikus legyen: az asztalokra pár szál virág egy vázába, mellé gyertyák, a főasztalra pedig egy mutatósabb virágelrendezés éppen elég ahhoz, hogy ízléses végeredményt kapjunk.

Szász Timi archívumából


A téli ünnepek díszei

Timi szeret a természetben barangolni, ahol kedvére gyűjtögethet alkotásaihoz: sétái során tobozokat, mohát, ágakat, leveleket, gyümölcsöket gyűjt, mivel arra törekszik, hogy minél természetesebb alapanyagokat használjon. Őszi elrendezéseit, adventi koszorúit saját és megrendelői ízlésére, igényeire szabva készíti. Úgy véli, az igények nagyon eltérőek – vannak, akik fényes gömböket és angyalkát kérnek az adventi koszorúra, míg mások az egyszerűséget kedvelik, fenyőágból készült alapra természetes kiegészítőket és gyertyát szeretnének.
– Már arra is volt példa, hogy megvettem a faanyagot, kértem segítséget az összerakásában, és az így elkészült ládát én festettem le, ez képezte a virág­elrendezés alapját. De festettem már tököt is az őszi dekorációimhoz – idézte fel lelkesen a virágkötő.
Mint mondta, további tervei is vannak a jövőre nézve. Annyit nekünk is elárult, hogy tudását és kreativitását Budapesten szeretné fejleszteni, úgy gondolja, hogy ott a szakma már jóval előbb jár, színesebb és merészebb a virágkötészet művészete, ezért nagyobb lehetőséget nyújt a kibontakozásra.

Szász Timi archívumábólHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!